Ugrás a tartalomra

Milyen volt 2017 a VMSZ számára?

2017.12.30
10:10
2017.12.30
16:39
Forrás
Pannon RTV
Évet értékelt a vajdasági magyar párt Újvidéken.

Hagyományos újévi évértékelőt és fogadást tartott a Vajdasági Magyar Szövetség újvidéki szervezete. Beszámoltak az év közben elvégzett munkáról és eredményekről, továbbá ismertették a 2018-as évi terveket.

A 2017-es esztendő küzdelmes, de eredményes volt az újvidéki szervezet számára - mondta Erdély Lenke. A VMSZ újvidéki elnöke hozzátette, kezdeményezték a személyneveket tartalmazó utcatáblák magyar nyelvű kiírását, emellett folyamatban van egy emlékmű emelése az 1944-45-ös ártatlan áldozatokért, valamint az első világháború ártatlan áldozataiért emeltettek emlékművet Tiszakálmánfalván. A továbbiakban a művelődési intézményekkel is szoros kapcsolatot kívánnak ápolni – hangsúlyozta Erdély Lenke. „Tervben van az is, hogy a Petőfi Sándor Művelődési Központot teljes mértékben felújítsuk, tehát az épület felújítása fog megtörténni, a következő évre láttuk elő a tervdokumentáció kidolgozását, és utána majd következik az építkezés, hogy mire Újvidék a kultúra fővárosa lesz, teljes szépségében pompázzon ez az épület is.”

Vicsek Annamária oktatási államtitkár szerint köztársasági szinten is eredményes évet zárt a VMSZ. „Mindazok a feladatok és célkitűzések, amelyekért együttesen harcolunk, csak akkor tudnak működni, hogyha mindenki megteszi azt a lépést, ami az ő hatáskörében szükséges, és ez megmutatkozott azokon az oktatási törvényeken, amelyeket az oktatási minisztérium terjesztett a parlament elé.”

A VMSZ újvidéki szervezetének ünnepi fogadásán jelen volt Deli Andor EP–képviselő is. Kifejtette, hogy az Európai Unió az év második felében napirendre tűzte a bővítést, ami jelentős változásokat hozhat Szerbia és egyben a vajdasági magyarság számára is. „Ez a fajta előremozdulás nagyon fontos a vajdasági magyar közösségnek. Tudjuk azt, hogy a VMSZ az az erő itt, Szerbiában, amely nem csak az uniós csatlakozást, hanem az atlanti csatlakozást is támogatja. Nekünk nagyon fontos az, hogy Szerbia megmaradjon ezen az úton, ezen az eurointegrációs úton, ebben látjuk a közösségünk megmaradásának a zálogát.”

Kovács Elvira, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője a jövő évben esedékes választásokról beszélt. A magyarországi parlamenti választásokra már több hete elkezdődött a felkészülés. „Nagy terepi munkát végeztünk. A magyar választópolgárokat regisztráltuk, akik még nem regisztráltak, amikor megérkeznek a szavazócédulák, illetve a borítékok tavasszal, akkor újra segíteni fogunk nekik, valamint lassacskán készülünk az MNT-választásokra, és Szerbiában az elmúlt 10 évben azt láttuk, hogy öt parlamenti választás volt, sohasem lehet kizárni ezt a tényt sem.”

Az ünnepi est közös társalgással zárult.

évértékelő
VMSZ
Újvidék

Most

19:19

A húsvét lényegéről gyerekeknek, játékosan

Húsvéti játékos foglalkozás tartottak a szabadkai Zorka Helyi Közösségben. A 2 és 10 év közötti zorkai gyerekek számára meglepetéssel is kedveskedtek. A húsvéti programot évről évre a VMSZ zorkai helyi szervezete hívja életre.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.