Ugrás a tartalomra

Minden egyes szavazat számít

2018.03.29
12:37
2018.03.29
17:01
Forrás
Pannon RTV
Nagybecskereken tartottak lakossági fórumot az április 8-i magyarországi választásokkal kapcsolatban.

Közép-Bánát magyarsága kiáll a Fidesz-KDNP vezette magyar nemzeti kormány mellett, elsősorban a kettős állampolgárság, valamint az utóbbi években tapasztal anyaországi támogatások miatt - hangzott tegnap este a fórumon.

A nagybecskereki Petőfi Magyar Művelődési Egyesületben megtartott lakossági fórumon felszólalók arra biztatták a magyar állampolgársággal rendelkező magyarokat, hogy április nyolcadikán voksoljanak a Fidesz-KDNP párttömörülésre.

Deli Andor, (Fidesz-KDMP) EP képviselő: „A Fidesz-KDNP kormánnyal 2010-ben megteremtődött az a lehetőség, hogy kettős állampolgárságot kapjunk mi is itt a Vajdaságban. És ez egy meghívó mindannyiunk számára, hogy részt vegyünk abban a közös nemzetpolitikai építkezésben, amit a magyar polgári kormányzat megkezdett. És ezt az építkezést kell most folytatni. Azokat a falakat, amit felhúztunk az elmúlt években meg kell erősíteni.”

Nyilas Mihály, a VMSZ elnökségi tagja szerint a kérdés az, hogy akarunk-e Magyarországon továbbra is egy stabil nemzeti kormányt vagy valami mást.

Nyilas Mihály, elnökségi tag, Vajdasági Magyar Szövetség: „Úgy gondolom, hogy a válasz az egyértelmű: mi itt, a határon túl, a Délvidéken, olyan anyaországot szeretnénk a továbbiakban is, mint amilyen az elmúlt nyolc évben volt, Orbán Viktor vezetésével, a Fidesz-KDNP kormányzása mellett.”


Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke elmondta, hogy a legutóbbi szavazás óta megkétszereződött a regisztrált vajdasági magyar szavazóknak a száma. Ennek ellenére fontos, hogy mindenki éljen a választásokon való részvétel jogával: „Ne gondoljunk arra, hogy ez már egy lefutott menet. Minden egyes szavazat számít. Tehát csak mi, ha mindannyian, akik regisztráltak, és részt veszünk a szavazáson, mondjuk kilencven, minimum kilencven százalékban, hozhatunk egy mandátumot. A többi határon túli regisztrálttal, tehát főleg az erdélyiekkel együtt viszont akár három mandátumról is dönthetünk.”


Közép-Bánátban csak a kihelyezett konzuli fogadónapokon több ezren igényelték a magyar állampolgárságot és megnövekedett a regisztrált szavazóknak a száma is.

Deli Andor
Nagybecskerek

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.