Ugrás a tartalomra

Mindkét fél elégedettséggel nyugtázta a találkozót

2018.02.14
12:53
2024.03.19
08:52
Forrás
Tanjug
Meg fogjuk őrizni a békét és javítani fogunk a kapcsolatainkon Horvátországgal - nyilatkozta Aleksandar Vučić a Szerbiai RTV-nek.

Véget ért Aleksandar Vučić kétnapos horvátországi látogatása. A szerb államfő elégedett a szomszédos országban tett útjával. A szerb államfő hozzátette, Szerbia erőssége, hogy betartja a szavát.     

A szerb elnök horvátországi hivatalos útja egyértelmű jele annak, hogy Szerbia felelősségteljes és racionális politikát folytat - nyilatkozta Zorana Mihajlović a Szerbiai RTV vendégeként. Nyilvánvaló, hogy amikor a múltról beszélünk, Szerbiának és Horvátországnak nem ugyanaz a véleménye, de amiben egyetérthetünk, azok a jövőre irányuló projektek - tette hozzá a szerb infrastruktúrafejlesztési miniszter. Zorana Mihajlović, infrastruktúrafejlesztési miniszter, Szerbia: „Már vannak előkészített határokon átnyúló együttműködési projektek, amelyek értéke 40 millió euró, az elkövetkező években. Tehát pont ez a lényeg, hogy ilyen módon közeledjen a két ország egymáshoz.”

Az az Aleksandar Vučić, akivel beszéltem, az az európai Aleksandar Vučić volt - hangsúlyozta Kolinda Grabar-Kitarović. A horvát államfő elégedett volt a szerb államfő látogatásával, majd hozzátette, találkozójuk során előrelépés történt a közelmúltban elmaradt kérdések megoldásában. Kolinda Grabar-Kitarović, államfő, Horvátország: „Hölgyeim és uraim! Vučić elnök látogatása a kölcsönös bizalmunk kifejeződése, és a minket terhelt számos különbség ellenére kötelességünk elérni egy tartós párbeszéd és együttműködés alapjait.”

A szerb államfő reméli, hogy Zágráb mostantól nagyobb bizalommal tekint a szerb államvezetés iránt - nyilatkozta Aleksandar Vučić. Szerbia és Horvátország közös érdeklődési területein történt előrelépések a legfontosabb eredményei hivatalos útjának, Szerbiát leginkább a horvátországi szerbek helyzete érdekli - tette hozzá a szerb államfő. A két ország közötti viszony jobbá tételéhez párbeszédre van szükség - szögezte le Aleksandar Vučić. „A legfontosabb eredmény az az, ami következni fog, ez pedig Szerbia és Horvátország közös érdeklődési területein történt előrelépések. Mindenekelőtt a szerbek horvátországi helyzete érdekel minket, de minket érdekel, és ezt nem szégyellem kimondani, hogy mindent megteszünk a szerbiai horvátok helyzetének javítása érdekében, akik jellemzően Vajdaságban élnek.”

Vučić elmondta, meg fogja hívni Szerbiába Kolinda Grabar-Kitarovićot, hogy még a nyár előtt látogasson el Belgrádba.

Szerbia
Horvátország
Aleksandar Vučić
Kolinda Grabar-Kitarović

Most

Népszerű