Ugrás a tartalomra
Tanjug/INSTAGRAM "BUDUCNOSTSRBIJEAV"

Mini-Schengen online csúcs

2020.10.30
18:26
2020.10.30
20:10
Forrás
Pannon RTV
Három témakörben tartott virtuális találkozót Aleksandar Vučić szerb államfő, Edi Rama albán kormányfő és Zoran Zaev észak-macedón miniszterelnök.

A videokonferenciát követően Vučić elmondta, jelentős előrelépés történt. Tárgyaltak a személyi igazolvánnyal történő határátlépésről, új befektetésekről konkrét projektek formájában és egy regionális gazdasági kamara létrehozásáról is. A szerb államfő az újságíróknak elmondta, hogy megállapodás született arról, hogy a döntéseknek minden esetben formálisnak kell lenniük. A felek felismerték azt, hogy önállóan kis országok, összefogás nélkül pedig még jelentéktelenebbek. Vučić hozzátette, Szerbiában a harmadik negyedévben -0,2 és 0,2 százalék között lesz a gazdasági növekedés, anélkül, hogy szépítenének a számokon, ez pedig európai szinten is kimagasló sikernek számít - szögezte le. A szerb államfő elmondta, hogy november tizedikétől csupán személyi igazolványra lesz szükség ahhoz, hogy Észak-Macedóniába és Albániába utazzunk.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Néhány fontos döntést hoztunk. Számíthatnak arra, hogy alkalmazni fogjuk őket legkésőbb november tizedikétől, mintegy tíz nap múlva. Ami az emberek számára fontos, hogy akkor már PCR tesztek nélkül lehet eljutni Észak-Macedóniába és Albániába, valamint beutazni Észak-Macedóniából és Albániából Szerbiába. Dolgozunk azon a megállapodáson, amit az elkövetkező napokban az egészségügyi minisztereink felvázolnak, hogyan és milyen módon tudunk egymásnak segíteni, betegeket fogadni Szkopjéból és Tiranából, és hogy ők fel tudják venni a mi betegeinket, akik valamely ország területén tartózkodnak.”
 

mini-Schengen
Aleksandar Vučić
Edi Rama
Zoran Zaev
Észak-Macedónia
Albánia

Most

19:50, Frissítve: 20:01

Osztrák, francia és brit szecesszió a magyar fővárosban

A szecesszió szó hallatán sokaknak Szabadka jut eszébe annak városképe miatt. Ugyanakkor Budapest is rejteget szecessziós kincseket. Ha nem is az épületek kinézetében, a Ráth György-villában biztosan rábukkanhatnak a századforduló kincseire.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.

Világszerte erdőtüzek pusztítanak

Hatalmas erdőtüzek pusztítanak Európa nyugati részén és ázsiai határán, valamint az Egyesült Államok nyugati részén és Szibériában is.