Ugrás a tartalomra

Minority SafePack: Egy jó hajrával meglehet az egymillió

2018.03.22
10:25
2024.03.19
08:39
Forrás
Pannon RTV
Szűk két hét van már csak hátra az európai kisebbségvédelmi kezdeményezés aláírásgyűjtésére. Április 3. a végső határidő, addig kell összesen 1 millió aláírás az Unió 7 tagállamában.

Már több mint 900 ezer aláírás van. Magyarországon adták le az eddig összegyűjtött aláírások csaknem felét, több mint 400 ezret, de még több tízezer lehet a gyűjtésben részt vevő egyházaknál, civilszervezeteknél - mondta Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára. Azt kérte, hogy a hátralevő két hétben minél többen támogassák aláírásukkal a kezdeményezést.

Szerbiában internetes formában lehet kitölteni a kezdeményezést, a www.minority-safepack.eu oldalon, azonban vagy magyar-szerb, vagy horvát-szerb kettős állampolgárság kell hozzá, ugyanis az útlevél vagy a személyi igazolvány adatait kell megadni.

A külhoni magyarok mellett még mintegy ötvenmillió őshonos kisebbségi él az EU tagállamaiban, hozzávetőleg minden tizedik uniós polgár. Az ő hosszú távú megmaradásukat garantálná európai szinten a sikeres kezdeményezés.

Tárnok Balázs, a Rákóczi Szövetség jogásza elmondta: a kezdeményezés fél évtizede vetődött fel, de csak többéves huzavona után indulhatott meg az aláírásgyűjtés. Célja olyan európai szabályozás megalkotása, amely megerősíti az őshonos európai kisebbségek nyelvi és kulturális jogait annak érdekében, hogy szülőföldjükön, anyanyelvükön, saját kultúrájukat megőrizve boldogulhassanak.

Az aláírásgyűjtés két feltétele közül az egyik már sikeresen teljesült: összegyűlt hét uniós tagállamban a minimális szavazatszám, az adott tagállam európai parlamenti képviselői számának a huszonegyszerese. Ez a feltétel teljesült Magyarország mellett Szlovákiában, Romániában, Horvátországban, Spanyolországban, Dániában és Lettországban. A másik feltétel az összesen egymillió aláírás összegyűjtése az EU-ban, erre van még csaknem két hét - tette hozzá Tárnok Balázs.

A kezdeményezést korábban aláírta Áder János magyar köztársasági elnök is, és támogatta az összes frakcióval rendelkező magyarországi parlamenti párt is.

Minority Safepack
kisebbségvédelmi
kezdeményezés
aláírás

Most

15:11, Frissítve: 17:12

Megújult a nagyfényi óvoda

A szabadkai Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény hat óvodájának egy-egy szobája kapott új bútorzatot az UNICEF szerbiai irodája A fellendülés évei programja keretében.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.