Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

MNT ülés: középpontban az oktatás

2019-10-11
14:07
2019-10-11
16:06
Forrás
Pannon RTV
Jóváhagyták többek között a kislétszámú osztályok megnyitására vonatkozó döntést, de megvitatták az új magyar tankönyvek körül kialakult problémát is.

A legújabb hatodikos tankönyvek nagy része napokon belül megérkezik - hangzott el az ülésen.

A Magyar Nemzeti Tanács a rúd elé szalad, már a szerb tankönyvek jóváhagyása előtt megpróbálják megtenni a lehetetlent - fogalmazott Hajnal Jenő, az MNT elnöke a tanács 9. rendes ülésén a hiányzó tankönyvek kapcsán. „Nagyon szigorú leveleket írunk a legmagasabb szintekig. Ennek meg is van a hatása. A múltkor korrekcióra is szorult a dolog, amikor az oktatási miniszter arról nyilatkozott, hogy igen, de a nemzeti tanácsok késnek ilyen-olyan anyagokkal. Utána megérkezett erre a reagálás, hogy a Magyar Nemzeti Tanács az egyedüli kivétel, amely nemhogy késve, hanem előtte jár a minisztériumnak az elvárásaival szemben” - részletezte az elnök.

A Magyar Mozgalom listájáról delegált Novák Anikó, az Oktatási Bizottság tagja felszólalásában hangoztatta, tisztában van vele, hogy a kiadóknál könnyen történnek csúszások, viszont szerinte erről lehetőség szerint korrekt módon kell értesíteni az érintetteket, optimista nyilatkozatok helyett. „Nem keresek én bűnbakokat ebben a történetben, ugyanis országos rendszerszintű, stratégiai gondolkodás hiánya az, aminek mi az áldozatai vagyunk. A szerb tankönyvek is késve kerülnek már a fordítók elé, tehát tényleg ez egy embertelen munka” - támasztotta alá a bizottsági tag.

Petkovics Márta

A Magyar Összefogás képviseletében Petkovics Márta, az Oktatási Bizottság tagja is kiemelte, csak a tanterv kidolgozása után tudnak tankönyvírásba kezdeni. A nyári optimizmusuk, hogy szinte minden könyv időben megérkezik, szerinte megalapozott volt. A csúszás általában a kiadónál történik, amire nem tudnak hatni. „Viszont örömmel állapítom meg azt, hogy a legújabb hatodikos tankönyvek is - kivéve a magyar nyelv és irodalom és a zenekultúra tankönyveit - már vagy itt vannak a tanszerellátóban, vagy pedig napokon belül ideérkeznek” - hangsúlyozta Petkovics Márta.

Az ülésen emellett jóváhagyták a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény, a Zentai Történelmi Levéltár, valamint Topolya Község Múzeuma 2020-as munkatervét is.

oktatás
Magyar Nemzeti Tanács
ülés
Szabadka

Most

22:02

Újra Bill Gates a világ leggazdagabb embere

A Bloomberg milliárdos indexe szerint Bill Gates megelőzte az Amazon vezérigazgatóját, Jeff Bezost. Nettó 110 milliárd dolláros vagyonával visszaszerezte a világ leggazdagabb emberének járó elismerést
21:19, Frissítve: 21:40

Bolívia a káosz szélén

Legkevesebb 8 ember meghalt, és több tucatnyian megsebesültek Bolíviában a lemondatott Evo Morales elnök mellett tüntetők és a rendfenntartó erők összecsapásaiban.

Népszerű

Keresi a rendőrség

Nagy erőkkel keres egy férfit a szerbiai rendőrség, akit nemi erőszak kísérletének elkövetésével gyanúsítanak. A bűncselekményt Belgrádban, a szerb főváros Vračar nevű részében követte el.