Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

MNT ülés: középpontban az oktatás

2019.10.11
14:07
2020.02.10
19:47
Forrás
Pannon RTV
Jóváhagyták többek között a kislétszámú osztályok megnyitására vonatkozó döntést, de megvitatták az új magyar tankönyvek körül kialakult problémát is.

A legújabb hatodikos tankönyvek nagy része napokon belül megérkezik - hangzott el az ülésen.

Pannon RTV

A Magyar Nemzeti Tanács a rúd elé szalad, már a szerb tankönyvek jóváhagyása előtt megpróbálják megtenni a lehetetlent - fogalmazott Hajnal Jenő, az MNT elnöke a tanács 9. rendes ülésén a hiányzó tankönyvek kapcsán. „Nagyon szigorú leveleket írunk a legmagasabb szintekig. Ennek meg is van a hatása. A múltkor korrekcióra is szorult a dolog, amikor az oktatási miniszter arról nyilatkozott, hogy igen, de a nemzeti tanácsok késnek ilyen-olyan anyagokkal. Utána megérkezett erre a reagálás, hogy a Magyar Nemzeti Tanács az egyedüli kivétel, amely nemhogy késve, hanem előtte jár a minisztériumnak az elvárásaival szemben” - részletezte az elnök.

Pannon RTV

A Magyar Mozgalom listájáról delegált Novák Anikó, az Oktatási Bizottság tagja felszólalásában hangoztatta, tisztában van vele, hogy a kiadóknál könnyen történnek csúszások, viszont szerinte erről lehetőség szerint korrekt módon kell értesíteni az érintetteket, optimista nyilatkozatok helyett. „Nem keresek én bűnbakokat ebben a történetben, ugyanis országos rendszerszintű, stratégiai gondolkodás hiánya az, aminek mi az áldozatai vagyunk. A szerb tankönyvek is késve kerülnek már a fordítók elé, tehát tényleg ez egy embertelen munka” - támasztotta alá a bizottsági tag.

Pannon RTV

A Magyar Összefogás képviseletében Petkovics Márta, az Oktatási Bizottság tagja is kiemelte, csak a tanterv kidolgozása után tudnak tankönyvírásba kezdeni. A nyári optimizmusuk, hogy szinte minden könyv időben megérkezik, szerinte megalapozott volt. A csúszás általában a kiadónál történik, amire nem tudnak hatni. „Viszont örömmel állapítom meg azt, hogy a legújabb hatodikos tankönyvek is - kivéve a magyar nyelv és irodalom és a zenekultúra tankönyveit - már vagy itt vannak a tanszerellátóban, vagy pedig napokon belül ideérkeznek” - hangsúlyozta Petkovics Márta.

Az ülésen emellett jóváhagyták a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény, a Zentai Történelmi Levéltár, valamint Topolya Község Múzeuma 2020-as munkatervét is.

oktatás
ülés
Magyar Nemzeti Tanács
Szabadka

Most

20:50, Frissítve: 22:10

Argentína negyeddöntős, a hollandok már várják őket

1:0-ra vezetett Argentína Ausztrália ellen az első félidő végére. A második játékrészben már két gólra növelték előnyüket a dél-amerikaiak. Álvarez is betalált, majd Ausztrália szépített, de ez nem volt elég, 2:1-re győztek Messiék.

Népszerű