Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Módosították az MNT költségvetését

2018-07-12
13:00
2018-07-12
16:51
Forrás
Pannon RTV
A Magyar Nemzeti Tanács ülésén módosították az ösztöndíjprogram-határozatot, miszerint ha lehetőség van rá, a mostaninál többen is kaphatnak ösztöndíjat, és év közben is kiírhatnak pályázatot.

2018-ban a Magyar Nemzeti Tanács nagyobb összegből gazdálkodhat, a tavaly decemberből fennmaradt pénznek köszönhetően. Ez azt jelenti, hogy az MNT költségvetési kerete 1 milliárd 595 millió dinárról 1 milliárd 617 millió dinárra módosul. A javaslatot a tanácstagok egyhangúlag támogatták.

A testület napirendre tűzte a felsőoktatási ösztöndíjprogramra vonatkozó határozat módosítását is.

Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT (Magyar Összefogás): „A javasolt módosítás lehetővé tenné, hogy a tanács a lehetőségeivel összhangban újabb ösztöndíjpályázatokat írjunk ki az akadémiai év során, ezzel felkarolva közösségünkben azokat az egyetemistákat is, akik attól függetlenül, hogy nem részesültek ösztöndíjban az iskolaév kezdetén, önállóan belevágtak tanulmányaikba.”

Az MNT ezentúl nemcsak nyáron és ősszel írhat ki ösztöndíjpályázatokat, hanem az év más időszakaiban is. Mostanáig korlátozták az ösztöndíjazott hallgatók számát. A határozat módosításával lehetséges több egyetemista, akár magánegyetemekre járó hallgatók támogatása is, amennyiben megfelelnek a feltételeknek.

Hajnal Jenő, elnök, MNT (Magyar Összefogás): „Eddig meghatároztuk, hogy 300 ösztöndíjast veszünk fel minden évben. A cél az, hogy lehetőséget adjunk arra, hogy a nemzeti tanács elnöke a jövőben, ha erre igény, mód mutatkozik és pénzügyi kerete is van, akkor ezt a számot megváltoztassa.”

A felsőoktatási ösztöndíjprogramra vonatkozó határozat módosítását szavazattöbbséggel fogadták el.

A különböző falusi általános iskolák 15 főnél kisebb létszámú magyar nyelvű osztályainak megnyitása kapcsán Joó-Horti Lívia hangsúlyozta, mindenképpen a gyerekek érdekeit kellene figyelembe venni, vagyis szerinte nem jó, ha kis létszámú osztályban tanulnak a gyerekek.

Joó-Horti Lívia, tag, MNT (Magyar Mozgalom): „Nem tehetjük áldozatává a gyerekeink fejlődését ennek. Azt gondolom, hogy ezt a szemléletet kimondottan szakmai okok miatt fontos lenne valahogy átgondolni, felülbírálni.”

Az összevont osztályok nem jelentenek megfelelő megoldást - Talpai Sándor szerint.

Talpai Sándor, tag, MNT (Magyar Összefogás): „Ha két gyerekről van szó, akkor két gyerekkel nyissunk osztályt, és a tanító foglalkozzon azokkal a gyerekekkel, főleg, ha még bizonyos IOP-os gyerekekről van szó, mert különben oda jutunk, hogy azok a gyerekek, akik tehetségesek, azok sem kapnak megfelelő oktatást, azok is egyfajta lemaradásban lesznek.”

A testület elfogadta még a Forum Könyvkiadó Intézet idei munkatervének, programjának és pénzügyi tervének, valamint a jövő évi munkatervének és programjának a véleményezését is. A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet 2019-es munka- és pénzügyi tervét is véleményezte a testület.

Szabadka
Magyar Nemzeti Tanács
költségvetés
Hajnal Jenő
Jerasz Anikó
Joó Horti Lívia

Most

02:36, Frissítve: 02:45

Megszűnik a vatikáni női magazin

Lemondott a Vatikán női magazinjának alapítója és szerkesztőbizottsága azzal az indokkal, hogy kampány indult a hiteltelenítésükre, miután a lapban elítélték az apácákat ért szexuális visszaéléseket.
23:57, Frissítve: 00:28

A színházi világnap üzenete

A kubai Carlos Celdrán rendező, író, színház igazgató üzenetét olvassák fel világszerte az idei színházi világnapon, március 27-én, szerdán az előadások előtt a színházakban.
20:29, Frissítve: 21:35

Elhunyt Eva Bačlija, nyugalmazott újságíró

Hosszan tartó betegség után 67 éves korában elhunyt a szabadkai születésű Eva Bačlija, nyugalmazott újságíró. Karrierét a Subotičke Novine hetilapnál kezdte. Élete nagy részét hivatásának szentelte.
20:21, Frissítve: 20:29

Hideg éjszakák, napsütéses nappalok

Tavaszias napsütéses időre számíthatunk térségünkben a következő napokban. Az északi, északnyugati szelet sokfelé erős vagy élénk lökések kísérik.

Népszerű

Jövő hétvégétől nyári időszámítás

Az Európai Bizottság eredeti javaslata értelmében idén állították volna át utoljára az órákat az EU-ban, de ez a tagállami fenntartások miatt már biztosan nem tartható, így az új céldátum 2021.

Két autó ütközött a Majsai úton

Két személyautó ütközött a Majsai úton, Szabadkán. Értesüléseink szerint a balesetben nem történt személyi sérülés, azonban az anyagi kár jelentős.