Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Módosították az MNT költségvetését

2018-07-12
13:00
2018-07-12
16:51
Forrás
Pannon RTV
A Magyar Nemzeti Tanács ülésén módosították az ösztöndíjprogram-határozatot, miszerint ha lehetőség van rá, a mostaninál többen is kaphatnak ösztöndíjat, és év közben is kiírhatnak pályázatot.

2018-ban a Magyar Nemzeti Tanács nagyobb összegből gazdálkodhat, a tavaly decemberből fennmaradt pénznek köszönhetően. Ez azt jelenti, hogy az MNT költségvetési kerete 1 milliárd 595 millió dinárról 1 milliárd 617 millió dinárra módosul. A javaslatot a tanácstagok egyhangúlag támogatták.

A testület napirendre tűzte a felsőoktatási ösztöndíjprogramra vonatkozó határozat módosítását is.

Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT (Magyar Összefogás): „A javasolt módosítás lehetővé tenné, hogy a tanács a lehetőségeivel összhangban újabb ösztöndíjpályázatokat írjunk ki az akadémiai év során, ezzel felkarolva közösségünkben azokat az egyetemistákat is, akik attól függetlenül, hogy nem részesültek ösztöndíjban az iskolaév kezdetén, önállóan belevágtak tanulmányaikba.”

Az MNT ezentúl nemcsak nyáron és ősszel írhat ki ösztöndíjpályázatokat, hanem az év más időszakaiban is. Mostanáig korlátozták az ösztöndíjazott hallgatók számát. A határozat módosításával lehetséges több egyetemista, akár magánegyetemekre járó hallgatók támogatása is, amennyiben megfelelnek a feltételeknek.

Hajnal Jenő, elnök, MNT (Magyar Összefogás): „Eddig meghatároztuk, hogy 300 ösztöndíjast veszünk fel minden évben. A cél az, hogy lehetőséget adjunk arra, hogy a nemzeti tanács elnöke a jövőben, ha erre igény, mód mutatkozik és pénzügyi kerete is van, akkor ezt a számot megváltoztassa.”

A felsőoktatási ösztöndíjprogramra vonatkozó határozat módosítását szavazattöbbséggel fogadták el.

A különböző falusi általános iskolák 15 főnél kisebb létszámú magyar nyelvű osztályainak megnyitása kapcsán Joó-Horti Lívia hangsúlyozta, mindenképpen a gyerekek érdekeit kellene figyelembe venni, vagyis szerinte nem jó, ha kis létszámú osztályban tanulnak a gyerekek.

Joó-Horti Lívia, tag, MNT (Magyar Mozgalom): „Nem tehetjük áldozatává a gyerekeink fejlődését ennek. Azt gondolom, hogy ezt a szemléletet kimondottan szakmai okok miatt fontos lenne valahogy átgondolni, felülbírálni.”

Az összevont osztályok nem jelentenek megfelelő megoldást - Talpai Sándor szerint.

Talpai Sándor, tag, MNT (Magyar Összefogás): „Ha két gyerekről van szó, akkor két gyerekkel nyissunk osztályt, és a tanító foglalkozzon azokkal a gyerekekkel, főleg, ha még bizonyos IOP-os gyerekekről van szó, mert különben oda jutunk, hogy azok a gyerekek, akik tehetségesek, azok sem kapnak megfelelő oktatást, azok is egyfajta lemaradásban lesznek.”

A testület elfogadta még a Forum Könyvkiadó Intézet idei munkatervének, programjának és pénzügyi tervének, valamint a jövő évi munkatervének és programjának a véleményezését is. A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet 2019-es munka- és pénzügyi tervét is véleményezte a testület.

Szabadka
Magyar Nemzeti Tanács
költségvetés
Hajnal Jenő
Jerasz Anikó
Joó Horti Lívia

Most

23:28

A Szabadkai Zeneiskola Újévi hangversenye

Újévi hangversenyt adott a Szabadkai Zeneiskola a Városháza dísztermében. Az intézmény idén ünnepli fennállásának 150. évfordulóját, ezért nagyszabású újévi hangversennyel készültek a közönségnek.
21:46

Énekelj a boldogságért

Ezzel a címmel tartottak gyerekkoncertet szerda este a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskola tornatermében, ahol Bagdi Bella és zenekara a Jobb Veled a Világ Alapítvány tagjai léptek fel.
19:07

Ma este eldől Theresa May sorsa

Bizalmi szavazást kezdeményezett Theresa May miniszterelnök ellen a kormányzó brit Konzervatív Párt alsóházi frakciója. A titkos szavazás ma este lesz.

Népszerű

Pannon friss hír

Csődöt jelentett a Vojvodinaput vállalat

Csődöt hirdetett ki a nagybecskereki bíróság az útépítéssel foglalkozó Vojvodinaput vállalatban. A csődeljárás idén októberben indult - közölte a végzés indoklásában Ljiljana Popov, csődbíró.