Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Módosult a tartomány idei költségvetése

2021.06.17
16:22
2021.06.17
17:28
Forrás
Pannon RTV
Ülésezett a Tartományi Képviselőház, amelyen a tartomány 2021-es költségvetésének módosításáról szavaztak. Napirenden szerepelt a Menekültek, kiutasított és lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek számára nyújtott támogatási alap jelentése is.

A Tartományi Képviselőház megszavazta a tartomány 2021-es költségvetésének módosítását. A Szerb Radikális Párt a határozatra 25 módosítási indítványt nyújtott be, amelyek nem lettek elfogadva.

Đurađ Jakšić, a Szerb Radikális Párt tartományi parlamenti képviselője: „Első alkalommal vagyunk egy olyan furcsa helyzetben, hogy a költségvetés módosításával az eszközöket csak három területre szánják: az eszközök nagy része az egészségügynek jár, a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság csak morzsákat kap, és hatalmas összeg, 650 millió megy a tartalékba. Az összes egyéb titkárság a tartományi kormány keretén belül ezzel a módosítással egyetlen dinárt sem kapott.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

A módosítás értelmében a tartomány idei költségvetése 77,5 milliárd dinárra növekszik, miután 2,3 milliárd dinár fennmaradt az előző évből. Ebből 1,3 milliárdot szánnak a Kamenica 3 kórházkomplexum felszerelésére, a többit pedig Karlóca rendezésére és a Sztapár-Szivác helyi út befejezésére fordítják.

Dmitar Stanišić, a Szerb Haladó Párt tartományi parlamenti képviselője: „Fontos, hogy az emberek tudják, a költségvetés módosítása összhangban van a szerb kormány pénzügyi stratégiájával. Eszerint minden szabad pénzeszközt, ami felszabadul, közműfejlesztésbe kell fektetni, valamint infrastrukturális fejlesztésekbe. Ennek a módosításnak ez is a célja. A másik dolog, hogy a költségvetésnek védelmi mechanizmusként kell működnie, ha bármilyen anyagi vagy gazdasági kihívással kéne szembenézni.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Határozatot hoztak a vajdasági iskolahálózat működtetéséről is. A topolyai diákotthonba június 15-től lehet pályázni.

Burány Hajnalka, a Vajdasági Magyar Szövetség tartományi parlamenti képviselője: „Egy nagyon fontos projekt végéhez érkeztünk, hiszen a következő tanévtől Topolyán megnyílik a Diákotthon, ami nagyon-nagyon fontos minden diák számára. Tudni kell, hogy Topolyán három középiskola működik, ahová mintegy 1200 diák jár tanulni. Ezeknek a diákoknak több mint fele utazó, tehát több mint hatszáz diák naponta ingázik.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

A képviselők megvitatták a Tartományi Képviselőház által alapított Európai Ügyek Alapjának 2019-es és 2020-as működéséről szóló jelentést is. Az alap több mint 20 uniós projekt megvalósítását végzi.

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke: „Azt gondolom, hogy ez egy olyan intézmény, amelyiknek fontos szerepe volt, és fontos szerepe kell, hogy legyen az ország megítélésének az alakítása szempontjából. Az, hogy folyamatosan ott vagyunk Brüsszelben, az, hogy egy nagyon szerteágazó együttműködési rendszerünk van, az, hogy mindenki korrektnek él meg bennünket, és együtt akar velünk működni, azt gondolom, hogy mérhetetlen költségvetési tételekben.”

Napirenden szerepelt még a menekültek, kiutasított és lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek számára nyújtott támogatási alap jelentése is.

tartományi kormány
ülés
költségvetés
Pásztor István
topolyai diákotthon
Burány Hajnalka

Most

12:47

Falunapot ünnepel Majdány

Falunapot rendeznek Majdányon a helyi művelődési otthon nagytermében. Az esemény ma 19 órakor kezdődik, ahol többek között egy kiállítás is várja a látogatókat.

Népszerű