Ugrás a tartalomra

Mogherini: sajnálatos, hogy egy tagállam szembe ment a többi uniós ország akaratával

2018.03.14
07:56
Forrás
MTI
Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint sajnálatos, hogy az EU egyik tagállama szembement a többi 27 uniós tagállam által képviselt állásponttal.

Elemzők szerint a főképviselő, noha név szerint nem említette, Magyarországra utalt. Mogherini kiemelte: a tagállamok, az uniós parlament és az ENSZ hatékony közös munkájára van szükség egy egységes és átfogó megállapodás megkötése érdekében. Az unió és az ENSZ feladatai között szerepel a nemzetközi védelemre nem jogosultaknak az emberi méltóság megtartásával történő hazaszállítása, az embercsempészet felszámolása és a migráció gyökereinek kezelése.
 

Ami az ENSZ tervezetével kapcsolatos magyar álláspontot illeti, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: Magyarország azt az alapvélekedést kérdőjelezi meg, hogy a migráció jó és megállíthatatlan. Gál Kinga fideszes EP-képviselő nyilatkozatban reagált. Szerinte a több fórumon zajló viták során világossá vált, hogy az ENSZ célja a migráció negatív jelenségének pozitív tendenciaként való tálalása és a migrációhoz való jog alapvető emberi jogként való elismertetése. "Holott ilyen emberi jog nincsen" - jelentette ki. Hozzátette, hogy egyre nagyobb nyomás nehezedik Magyarországra, amely ellenáll e törekvésnek, és nem kíván bevándorlóországgá válni. Ezért fontos, hogy Magyarország egyértelművé tette: az ENSZ migrációs csomagja semmilyen jogi kötelezettséget nem róhat a tagállamokra - húzta alá a képviselő.

Európai Unió
Szijjártó Péter
Federica Mogherini
migránsválság

Most

15:09, Frissítve: 16:18

Rendkívüli ellenőrzések az illegális halászat miatt

Egyre inkább növekszik a hal iránti kereslet a pravoszláv húsvét közeledtével. Ezzel párhuzamosan viszont az illegális halászati tevékenységek is felerősödnek, ezért a Vajdaság Erdői Közvállalat rendkívüli ellenőrzést hajt végre a vizeken.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.