Ugrás a tartalomra

Munkacsoportokat alakítanak a határforgalmi helyzet megoldására

2019.04.15
16:20
2024.03.19
08:49
Forrás
Pannon RTV
A szerb-magyar közös kormányülésen nem született konkrét megállapodás a Szerbia és Magyarország közötti határforgalom felgyorsításáról, illetve a határátkelőhelyek munkaidejének meghosszabbításáról.

Pintér Sándor Magyarország belügyminisztere szerint a határforgalom felgyorsítása nem mehet a biztonsági ellenőrzések rovására. Neboljša Stefanović szerb belügyminiszter azt mondta, munkacsoportokat alakítanak a helyzet megoldása céljából.

A bilaterális megbeszélésekre elsőként Szijjártó Péter érkezett meg. Magyarország tízmilliárd forinttal támogatja azokat a magyar cégeket és vállalkozásokat, amelyek Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában fektetnek be - emelte ki a magyar külgazdasági és külügyminiszter, aki Ivica Dačić szerb külügyminiszterrel, majd Jadranka Joksimović európai integrációért felelős miniszterrel tárgyalt.

Magyarország továbbra is erőteljesen támogatja Szerbia EU-integrációját - mondta Szijjártó: „Mi nem fogadjuk el, hogy 2025-ig ne lehetne bővíteni az Európai Uniót, nem fogadjuk azt el, hogy Szerbia integrációs folyamatát az Európai Bizottság mesterségesen lassítja. Mi azt szorgalmazzuk, hogy a szerbekkel az összes tárgyalási fejezetet minél előbb nyissuk meg. Emellett a vajdasági gazdaságfejlesztési programunkat is folytatjuk, ez egy óriási, senki által meg nem kérdőjelezhető siker, eddig 10 ezer 400 pályázatot támogattunk, amelyek nyomán 65 milliárd forintnyi beruházás jött létre Vajdaságban.”

Zorana Mihajlović, szerb közműfejlesztési miniszter a két ország közötti személy- és áruszállítás fejlesztéséről tárgyalt Palkovics László magyar innovációs miniszterrel. Kiemelt hangsúlyt kapott a Szabadka-Szeged vasútvonal felújítása és a folyami áruszállítás a Tiszán.

Zorana Mihajlović, közműfejlesztési miniszter, Szerbia: „Azt hiszem, ez nagyon fontos, mert új lehetőségeket kínál a két ország közötti áruszállításban. De beszéltünk arról is, amiről már huzamosabb ideje egyeztetünk, és most ezt egy kicsit pontosítottuk, hogy hogyan csökkentsük a hosszú várakozást a határátkelőkön, főleg a közúti áruszállításnál. Tény, hogy Magyarország az EU-tagja, és bizonyos feltételeket teljesítenie kell, bizonyos szabályokat betartani, de közösen tennünk kell valamit, hogy ne kelljen ennyit várni.”

Az EU jóváhagyta azt a szerződést, amit Szerbia és Magyarország kötött - emelte ki Pintér Sándor, aki szerb hivatali kollégájával, Nebojša Stefanovićtyal a határátkelők kérdéséről is tárgyalt. A magyar belügyminiszter szerint létrehoztak egy közös munkacsoportot, amely megvitatja, hogyan lehetne felgyorsítani az utas- és a teherforgalmat is, elsősorban a Horgos-Röszke autópálya-határátkelőn. De a gyorsaság nem mehet a biztonság rovására - hangsúlyozta Pintér.

A két ország rendőrségének együttműködése rendkívül jó - emelte ki Nebojša Stefanović szerb belügyminiszter: „Ma arról is beszéltünk, hogyan tudnánk közösen hatékonyabbak lenni a határátkelőkön és a két rendőrség közös munkájával arra törekedjünk, hogy csökkenjen a várakozási idő a a határátkelőkön, ami rendkívül fontos főképp a nyári idegenforgalmi időszakban. Szeretnék köszönetet mondani Pintér kollégámnak, aki megérti a helyzetet és mindig segít, hogy a torlódások minél kisebbek legyenek. ”

A szerb belügyminiszter köszönetet mondott a magyar rendőrségnek, amiért segíti Szerbia hatékonyabb határvédelmét az illegális migráció, a kábítószer- és a fegyverkereskedelem megakadályozása céljából.

határforgalom
Pintér Sándor
Nebojša Stefanović

Most

17:07, Frissítve: 17:18

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.

Berobbant a turistaidény Palicson

A nyárias időjárásnak köszönhetően a tó körüli sétányon, a vendéglátóhelyek teraszain és a fagylaltozók környékén is sokan voltak a délutáni órákban.