Ugrás a tartalomra

Munkaebéden vettek részt a nyugat-balkáni vezetők Brüsszelben

2018.12.19
16:47
2018.12.19
20:12
Forrás
Pannon RTV
Ezen közvetlen volt a hangulat - mondta Aleksandar Vučić. A találkozót Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője hívta össze.

A munkaebéden a szerb államfőn kívül jelen volt Milo Đukanović montenegrói és Hashim Thacin koszovói elnök, Zoran Zaev macedón kormányfő és Denis Zvizdić, Bosznia-Hercegovina államelnökségének soros elnöke is.

A szerb államfő kiemelte, a brüsszeli találkozón megerősítette Belgrád álláspontját, miszerint a párbeszéd Pristinával csak abban az esetben folytatódhat, ha visszavonják a szerb termékekre kivetett 100 százalékos vámot.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Elmondtam, hogy Szerbia kész folytatni a párbeszédet, mindig és minden pillanatban, amint visszavonják a kirótt adókat. Úgy gondolom, hogy ez nagyon fontos, tehát a mi álláspontunkat nem változtattuk meg, de elmondtam azt is, hogy egy közös gazdasági piac létrehozása az érdekünk, sokkal egységesebb, mint amilyen, ez a mi prioritásunk. Még akkor is, ha minden a legjobban alakul és 2025-ig az EU tagjai leszünk, de biztosra semmit sem vehetünk, már csak a Pristinával való viszonyunk miatt sem és az EU jelenlegi helyzete miatt és minden más tényező miatt sem. Ami kulcsfontosságú számunkra, hogy fejlesszük a gazdaságainkat.”

Donald Trump amerikai elnök Hashim Thacihoz intézett leveléről Aleksandar Vučić azt mondta, hogy ez három dolgot jelent. A szerb államfő szerint az egyik az, hogy Amerikai Egyesült Államok érdeke, hogy a Belgrád és Pristina közötti konfliktus kompromisszumos megegyezéssel érjen véget. Hozzátette: „A második dolog, hogy ebbe először kapcsolódott be az amerikai elnök, nyíltan és félreérthetetlenül, ami azt jelenti, hogy egy nagy gépezet fogja támogatni a megállapodás létrejöttét. Harmadik pedig az, hogy az utolsó fázisba érkeztünk, ezzel én nem értek teljes mértékben egyet és nem gondolom, hogy közel lennénk a megoldáshoz.”

Aleksandar Vučić elmondta, arra számít, hogy a napokban ő is kaphat egy levelet az amerikai elnöktől. Hozzáfűzte, nem folytatott külön tárgyalást Hashim Thaci koszovói elnökkel

Aleksandar Vučić
Federica Mogherini

Most

Népszerű