Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szkocsovszki László

Munkaterv, költségvetés, bizottságok - ülésezett az MNT

2022.12.30
12:53
2022.12.30
17:55
Forrás
Pannon RTV
Az országos kisebbségi önkormányzat jövő évi költségvetése kicsivel több mint 1 milliárd 292 millió dinárt tesz majd ki.

A Magyar Nemzeti Tanács munkatervéről, költségvetéséről valamint a négy, 17-17 tagú szakbizottság új összetételéről is döntöttek az MNT idei utolsó ülésén.

A hivatalos nyelv- és íráshasználati stratégiát már korábban meghozták, hangzott el az MNT ülésén. A következő évi munkaterv legfontosabb elemei a hiányzó három stratégia létrehozása. Ezek pedig az oktatás, a tájékoztatás valamint a kulturális fejlesztésekről szóló dokumentum. A tájékoztatási és médiafejlesztési stratégia tervezetében szerepel egyebek mellett egy ösztöndíjprogram az újságírók és médiaszakemberek számára, valamint mentorprogram a sajtómunkások részére, továbbá egy újságírói kézikönyv kiadása.

Kabók Erika, tag, Végrehajtó Bizottság, Magyar Nemzeti Tanács: „Ha az anyanyelven történő tájékoztatásra identitásunk részeként és identitásformáló eszközként tekintünk, akkor vitán felül áll, hogy mennyire fontos, hogy színvonalas magyar nyelvű tájékoztatást kapjon az olvasó, a néző vagy hallgató. Ezért a 2023-as évben az anyanyelven történő tájékoztatás egyik kiemelt tennivalója a szakmai színvonal emelése.”

Csaknem egy 1,3 milliárd dinárból gazdálkodik majd jövőre az MNT. A költségvetés valamennyivel kevesebb, mint a 2022-es, aminek oka, hogy az előző évből kisebb összeget visznek át a következőbe, azonban a bevételek nem csökkennek, vagyis az MNT programjai nem kerülnek veszélybe, hangzott el az ülésen. Az oktatásra közel 700 millió dinárt, a kultúrára csaknem 500 milliót míg a tájékoztatásra 60 millió dinárt látott elő az MNT jövőre. A költségvetésből a munkatervvel összhangban a többi között az alábbiakra fordítanak majd.

Sárközi István, elnök, Végrehajtó Bizottság, Magyar Nemzeti Tanács: „A tanács állandó működési költségei, a vajdasági magyar óvodafejlesztési program, a vajdasági magyar közoktatási hálózat fejlesztése, a magyarul tanuló diákok arányának növelése, a magyar közösség tovább tanulását és képzettségi szintjének segítő programok, a magyar közoktatás szakmai színvonalának emelése, minőségének javítása, a nemzeti önazonosságot erősítő óvodai és iskolai tartalmak növelése a magyar nyelvű oktatásban.”

Megválasztották a négy szakbizottság 17-17 tagját is. Az Oktatási Bizottság elnökének Námesztovszki Zsoltot nevezték ki, a Tájékoztatási Bizottság elnöke Kozma Lívia, a Kulturális Bizottságot Lovas Ildikó vezeti majd, míg a Hivatalos Nyelv- és Íráshasználati Bizottság elnöke Lakatos Adrián lett.

Fremond Árpád, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Igazából a bizottságok megválasztásával lesz teljes a csapat vagyis kerekedik le minden, hiszen minden nemzeti tanácsi tag meg tudja találni azt a területet, amelyen aktív tud lenni az elkövetkező időszakban és szeretném elmondani mindenkinek, hogy világos legyen: igazából az MNT bizottságait az MNT tagjai alkotják, de vannak külsősök is, akik az elkövetkező időszakban az MNT bizottsági tagjaiként működni fognak.”

A csaknem három órás ülésen összesen 24 napirendi pontról döntött a 34 jelenlévő, megválasztott tag. A többi között napirenden szerepelt a szabadkai Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő- és Gyakorlóintézmény 2022-es pénzügyi tervének módosításának jóváhagyása, valamint a jövő évi pénzügyi tervének jóváhagyása is.

Az MNT elnöke az ülést követően kiemelte: 1,3 milliárd dinár elegendő lesz a programok folytatására, a munkaterv alapján pedig a fő feladat a stratégiák elkészítése lesz.

Magyar Nemzeti Tanács
MNT
Fremond Árpád

Most

17:15, Frissítve: 18:25

Palicson is várják a nyuszit

Színes műsorral várta a húsvéti ünnepeket megelőző szombaton az érdeklődőket a Palics Magyar Művelődési Egyesület a helyi Magyar Művelődési Központban.
16:15, Frissítve: 18:21

Húsvétváró kiállítás Felsőhegyen

Húsvéti sonka, ünnepi kalács, a tavasz virágai és ünnepkört meghatározó díszes tojások is díszítették mindazok standját, akik részt vettek a felsőhegyi Könyvtár Kör által szervezett Húsvétváró Kiállításon.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.