Ugrás a tartalomra
FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP/ nr

Múzeum Vajdaság Szerbiához csatolásáról

2018-11-25
13:56
2018-11-25
17:56
Forrás
Pannon RTV
A múzeumot Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke és Maja Gojković, a szerbiai képviselőház elnöke nyitotta meg.

Ma délelőtt nyitották meg Újvidéken azt a múzeumot, amely Vajdaság Szerbiához való csatlakoztatásának állít emléket.

Az újonnan nyílt múzeumban a száz évvel ezelőtti történelmi eseményeket felidéző festmények, fényképek, öltözékek és egyéb emléktárgyak tekinthetők meg. Igor Mirović, elnök, Tartományi Kormány: „A vajdasági területek feltétel nélküli csatlakoztatását a Szerb Királysághoz nem csak a szerbek szavazták meg. Velünk voltak akkor is és most is itt vannak a bunyevácok, a szlovákok, a ruszinok és sokan mások. Tehát mindazok, akik hozzánk hasonlóan az elmúlt évszázadok során a saját önbizalmukért és jövőjükért harcoltak.”

fotó: Tanjug/ Jaroslav Pap

A múzeum emléket állít azoknak a neves embereknek is, akik részt vettek az akkori csatákban és döntéshozatalokban – mondta az eseményen Maja Gojković, a szerbiai képviselőház elnöke. „Az újvidéki Nagy Nemzetgyűlést és a rumai nagy népgyűlést ugyanazon elvek és eszmék vezérelték, biztosítani minden polgár számára aki itt él és itt élt a szabadságot, az egyenlőséget, az előrehaladást és a fejlődést. A mai napon, amikor megemlékezünk erről a fontos évfordulóról, fontos kihangsúlyozni azt, hogy Vajdaságban, illetve Szerbiában napjainkban is ezek a fő vezérelveink.”

fotó: Tanjug/ Jaroslav Pap

A múzeum és a hozzá tartozó park megnyitóján többek között a szerb kormány miniszterei és képviselői, a tartományi képviselőház és kormány képviselői, számos helyi önkormányzat képviselője, valamint több közéleti személy is részt vett.

múzeum
Vajdaság
csatolás

Most

Népszerű

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.