Ugrás a tartalomra

Nagyobb támogatás a családalapításhoz

2021.11.24
16:16
2021.11.25
07:10
Forrás
Pannon RTV
Jelentős támogatást kapnak, akik gyermeket vállalnak, mert a gyermek a legnagyobb kincs – emelte ki sajtótájékoztatóján Aleksandar Vučić.

Családvédelmi támogatásokat is bejelentett mai sajtótájékoztatóján Aleksandar Vučić. A szerb államfő elmondta, mivel az országos születésszám aránya elmarad a 2,15-től, ezért megemelik a születendő gyermekek után járó juttatásokat. Az első csecsemő után január elsejétől ezentúl 300 ezer dinárt kapnak majd a szülők. A második után járó összeg is jelentősen emelkedni fog, de majd csak körülbelül két hét múlva derül ki, hogy pontosan mennyivel.

„Nem hisszük azt, hogy ez az összeg minden problémát megold, de más programokkal ötvözzük őket. Ami a második és a harmadik gyerek után járó támogatást illeti. A második gyerek után két évig havi 10 ezer dinárt kapnak a szülők. A harmadik gyerek után 12 éven át havonta 10 ezer dinárt adunk. A negyedik gyerek után pedig 18 ezer dinár jár havonta 10 éven keresztül. A második gyerek után járó összeg növelésén dolgozunk. Főként a második gyerek után járó összegen emelnénk.”

A szerb elnök beszélt arról is, hogy csütörtökön energiaügyekről tárgyal majd Vlagyimir Putyin orosz államfővel Szerbia energiastabilitásának érdekében, illetve Koszovó témáját is érintik.

Az első csecsemő után ezentúl 300 ezer dinárt kapnak majd a szülők - ezt jelentette ma be a szerb államfő. Aleksandar Vučić sajtótájékoztatóján új demográfiai intézkedésekről, infrastrukturális fejlesztésekről és beruházásokról, a gáz és a villanyáram áráról, oroszországi látogatásról és egyéb jelentős gazdasági és politikai témákról is beszélt.

Aleksandar Vučić szerb államfő több családvédelmi programot is bejelentett. Az első, második és harmadik gyerek után járó pénzösszeg mellett a lakhatás támogatását, valamint az egyetemi tanulmányokat folytató fiatal szülők segítését is ismertette. Az állam 10 és 20 ezer euró közötti összeggel támogatná a fiatal párok lakásvásárlását, a tulajdonjog az édesanyát illetné.

„Január elsejétől minden elsőszülött gyerek után az eddigi 100 ezer dinár helyett azonnal 300 ezer dinár fog járni. Ez az első intézkedés. Szeretnénk serkenteni az anyákat és a családokat a szülésre. Nem gondoljuk, hogy ez a pénz megold minden gondot, de kombinálva lesz sok más intézkedéssel is.”

A sajtótájékoztatón kitért a csütörtöki találkozóra is Vlagyimir Putyin orosz államfővel, akivel jelentős politikai és gazdasági témákról fognak beszélni. A szerb államfő elmondta, kiemelt szerepet fog kapni a gáz ára, mivel az kulcsfontosságú Szerbia számára.

„Nekünk ebben a pillanatban vannak gáztartalékaink, szeretném, hogy a szerbiai emberek tudják, utoljára mikor tájékoztattam őket, 261 millió köbméter gáz volt, ebben a pillanatban leestünk 128 millió köbméterre, mivel minden nap fogyasztjuk a villanyáram ára miatt, amely ötszöröse az előállítási árnak. Nálunk a tőzsdén ötszöröse, és hogy a szükséges árammennyiséget ne azon az áron hozzuk be.”

Szerbiában több infrastrukturális nagyberuházás is folyamatban van, mint például a Belgrád-Budapest gyorsvasút, gyorsforgalmi utak, valamint a tervezett belgrádi metró építése, mondta Aleksandar Vučić. Rámutatott, hogy támogatásokra számíthatnak az első- és másodosztályú sportklubok.

„Értesíteni szeretném önöket, hogy nagy támogatás fog érkezni minden sportklubnak, a kézilabda, a röplabda, a vízilabda, a kosárlabda és a teniszkluboknak és a küzdősportoknak is, beleértve a karatét is.”

Egy új nemzeti stadion építéséről is beszélt az államfő. Ez Belgrád Surčin városrészében kaphat majd helyet.

Aleksandar Vučić
Szerbia
családtámogatás
Vlagyimir Putyin
gyorsvasút

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.