Ugrás a tartalomra

A NATO-bombázások áldozataira emlékeztek Aleksinacon

2018.03.25
07:47
2018.03.25
16:49
Forrás
Pannon RTV
Megbocsájtunk ha tudunk, de feledni csak akkor fogunk, ha már nem leszünk - címmel emlékeztek meg dél-szerbiai Aleksinacon a 19 évvel ezelőtti NATO-bombázások évfordulójáról.

A központi állami rendezvényen Aleksandar Vučić szerb államfő és Milorad Dodik, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke is beszédet mondott. A szerb kormány tagjai is jelen voltak az eseményen.

Lekapcsolták a világítást. Megszólaltak a szirénák. Az óriáskivetítőn a 19 évvel ezelőtti NATO-bombázásról készült felvételeteket mutatták.

Ez a nép rengeteg megpróbáltatáson ment keresztül, de azt senki sem sejtette, hogy milyen fájdalom éri majd a 20. század végén - mondta beszédében Aleksandar Vučić. A szerb államfő kifejtette: akkor egy kis országot ért támadás, amely népének csupán annyi volt a bűne, hogy létezik és őrzi azt, amit megteremtett.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Most mindennél nagyobb szükségünk van az életre. Mindennap meg kell ezt teremteni. Mindent meg kell tennünk, hogy ne veszítsünk életeket. Pont azért, hogy senki számára se lehessünk járulékos kár. Vagy egyesek politikájának és érdekeinek a statisztikai hibái. Azért, hogy elég erősek és tömegesek legyünk ahhoz, hogy minden kihívásra válaszolni tudjunk. Illetve, hogy válaszoljunk azoknak, akik a politikát ismét bombákkal és halállal irányítanák.”

A felelősök sosem ismerték be, hogy önös érdekeik vezérelték őket, és azt sem, hogy ártatlan áldozatokat is követeltek a támadások - hangsúlyozta felszólalásában Milorad Dodik. A Boszniai Szerb Köztársaság elnöke hozzátette: „Ezen az estén mindenkinek nagyon nehéz. Azoknak a legnehezebb, akik elveszítették a szeretteiket. A NATO-szövetség eredményei csúcsának tekintette azt, hogy két nekifutásra bombázza a szerbeket. Először a Boszniai Szerb Köztársaságban, majd másodszor itt Szerbiában. Azért, hogy nagy veszteségeket okozzanak. Mindezt a távolból végezték.”

A megemlékezésen Ana Brnabić szerb államfő és kabinetjének tagjai is
lerótták kegyeletüket az áldozatok emléke előtt. Az első légicsapásokat 1999 március 24-én este 19 óra 45 perckor hajtották végre cirkálórakétákkal és repülőkkel. A bombázások 78 napig tartottak.

NATO-bombázás
Aleksinac

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.