Ugrás a tartalomra

NATO-hadgyakorlat 100 kilométerre az orosz határtól

2022.02.06
20:57
Forrás
Euronews, MTI
Közben az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó azt mondta, nem azért küldtek csapaterősítést Európába, hogy háborút robbantson ki Ukrajnában Oroszország ellen.

A NATO hadgyakorlatot tartott Észtországban, 100 kilométerre az orosz határtól. A balti országban gyalogsági és páncélos feladatokat is hajtottak végre a katonák. A vasárnapig tartó hadgyakorlaton 1300-an vettek részt. A brit, francia és észt katonák tüzérségi és felderítési feladatokat végeztek, valamint közös tervezést és műszaki feladatokat is gyakoroltak. A NATO az észtországi hadgyakorlattal nemcsak a téli körülményekre készíti föl a katonákat, hanem egyben azt is demonstrálja, hogy komolyan veszi azt a fenyegetést, amelyet az ukrajnai határnál összevont több mint 100 ezer orosz katona jelent - írja a Euronews.

Közben Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó vasárnap azt mondta, az Egyesült Államok nem azért küldött csapaterősítést Európába, hogy háborút robbantson ki Ukrajnában Oroszország ellen. Arról beszélt, hogy egy esetleges orosz katonai művelet többféleképpen is megnyilvánulhat. Magában foglalhatja például a nagy részben szakadárok uralta Donyec-medence annexióját, kibertámadásokat, de Ukrajna teljes lerohanását is. Hozzátette, hogy Moszkva akár már hétfőn cselekedhet, de akár heteket is várhat. Sullivan kitért Kínára is. Arra figyelmeztette Pekinget, hogy az Ukrajna elleni esetleges orosz támadás támogatásáért nagy árat kellene fizetnie. Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete kijelentette: "Továbbra is azon dolgozunk, hogy eltántorítsuk az oroszokat attól, hogy hibás döntést hozzanak".

NATO
hadgyakorlat
Észtország
Jake Sullivan

Most

10:14

Verséneklő koncertet tartottak Ürményházán

A Vajdaságban tevékenykedő három Petőfi Sándor Program ösztöndíjasának együttműködésével jött létre a magyar költészet napja alkalmából megrendezett zenés műsor, amit az ürményházi Szent Anna Római Katolikus Templomban mutattak be.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.