Ugrás a tartalomra

NATO katasztrófavédelmi gyakorlatot tartanak Mladenovacon

2018.10.08
10:08
2018.10.08
17:24
Forrás
Pannon RTV
Szerbiának kiváló az együttműködése a NATO-val, de az ország a továbbiakban is katonailag semleges kíván maradni – hangsúlyozta Aleksandar Vučić ma a Belgrádhoz közeli Mladenovácon.

A szerb államfő Jens Stoltenberggel együtt nyitotta meg a NATO háromnapos katasztrófavédelmi gyakorlatát. A katonai szövetség főtitkára kiemelte: a világot egyre több természeti katasztrófa sújtja, ezért fontos a nemzetközi összefogás. A SZERBIA 2018, rendkívüli helyzetekkel kapcsolatos gyakorlat megnyitójára Mladenovacon az egykori Bagremar, azaz az akácos laktanyában került sor.

Egy autóra hatalmas betonoszlop zuhant, ugyanis Mladenovac térségét rendkívül erős földrengés rázta meg. Ennek elhárítását és a mentési munkálatokat gyakorolják az elkövetkező három napban, éjjel-nappal. 38 ország, kétezer résztvevője. Román és szerb katasztrófavédők közösen szabadították ki és látták el az összeroncsolt autóban rekedteket és a sérülteket. Ez is a gyakorlat része.

Magyarországot a Hunor Mentőszervezet képviseli a következménykezelési gyakorlaton. Tátrai János csapatvezető azt mondta: már számos nemzetközi bevetésen vettek részt, élesben.

Tátrai János, csapatvezető, Hunor Mentőszervezet, Magyarország: „Mi egy úgynevezett nehézvárosi kutató-mentő csapat vagyunk, akiknek pont az a funkciója, hogy romok alatt rekedt sérülteket találjanak meg illetve szabadítsanak ki. Így aztán nagyon sok technikai eszközzel, amit a mentésben használhatunk, illetve a kutatásban különböző technikai eszközökkel és természetesen kutyákkal érkeztünk.”

A magyarországi katasztrófavédőknek nem ismeretlen ez a terep, hiszen a 2014 májusában, az Obrenovac térségét sújtó, rendkívül súlyos árvizek idején ők siettek a szerbiai illetékesek segítségére – emlékezett vissza Jackovics Péter, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ezredese, aki a mostani gyakorlaton a magyar csapat műveleti irányítója.

Jackovics Péter, ezredes, Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, Magyarország: „Akkor az Obrenovac melletti Száva folyó partjánál vettünk részt, nyolc embert mentettünk meg helikopterekkel és mentőhajókkal.”

A gyakorlat október 11-ig tart Mladenovac, Sopot és Aranđelovac környékén, a Szerbiai Belügyminisztérium Rendkívüli Helyzetek Törzskara és a NATO közös szervezésében. Ez egy hagyományos katasztrófavédelmi gyakorlat, amit a korábbi években már Montenegróban és Bosznia-Hercegovina területén is megtartottak. A NATO nemcsak katonai szövetség, hanem természeti katasztrófák esetén is segít – mondta Jens Stoltenberg. A NATO főtitkára hozzátette: fontos az összefogás, ezért gyakorolják a 38 ország katasztrófavédői egy súlyos földrengés mentési munkálatait.

Jens Stoltenberg, főtitkár, NATO: „Ez minden idők legnagyobb ilyen gyakorlata, amikor rendkívüli helyzetekben kell reagálni. Az első, amit itt, Szerbiában tartunk. Szeretném megdicsérni mindazokat, akik nagy erőfeszítéseket tettek, hogy megszervezzék ezt a gyakorlatot: a szerbiai illetékes szerveknek, az Észak-atlanti Katasztrófa Reagálási Koordinációs Központnak és a többi partnerünknek. Szeretném önnek, elnök úr megköszönni a személyes közreműködését abban, hogy ez a gyakorlat sikeres legyen.”

Az Észak-Atlanti Szerződés Szervezetének főtitkára kiemelte: ez nem egy katonai, hanem civil, segítségnyújtási gyakorlat. Mert ilyen katasztrófák nap mint nap történnek. Hozzátette: Szerbia partnersége a NATO-val mindenkinek csak jót hozhat. Aleksandar Vučić szerb államfő a katasztrófavédelmi gyakorlat megnyitóján azt mondta, kiváló az együttműködés a NATO-val, Szerbia azonban katonailag továbbra is semleges marad.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Sokan azt kérdezték, mit keres itt a NATO? Miért beszélgetünk velük? Belép-e Szerbia a NATO-ba? Szerbia katonailag semleges ország. Ezt a semlegességet féltékenyen őrzi Szerbia. De az ország jól együttműködik a NATO-val, és együtt is fog működni.”

Szerbia egyre több NATO-gyakorlatba is bekapcsolódik, de tovább ápolja jó kapcsolatait Oroszországgal, Kínával és más országokkal is – tette hozzá a szerb elnök. Vučić kihasználva az alkalmat, arra kérte Jens Stoltenberget, hogy ne csökkentsék a Koszovóban állomásozó KFOR-katonák létszámát, mert ezzel veszélybe kerülne az ott élő szerb közösség.

NATO
Mladenovac

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.