Ugrás a tartalomra

Négy újabb tárgyalási fejezetet nyitott meg Szerbia

2021.12.14
15:32
2021.12.14
18:58
Forrás
Pannon RTV
A miniszteri szintű kormányközi brüsszeli konferencián ma megnyitották a négyes klasztert az európai uniós csatlakozási folyamat részeként.

A 4-es klaszteren belül Szerbia megnyithatja a tárgyalásokat a közlekedéspolitikáról, az energiáról, a transzeurópai hálózatokról, valamint a környezetvédelemmel kapcsolatos teendőkről és a klímaváltozásról. Az EU-Szerbia kormányközi konferencián Ana Brnabić kormányfő és Jadranka Joksimović európai integrációért felelős miniszter képviselte az országot.

Ana Brnabić a kormányközi konferencia után azt mondta, hogy a mai nap egy fontos dátum és egy jelentős fordulópont Szerbia számára. A miniszterelnök hozzátette, hogy a negyedik klaszter megnyitása hatalmas motivációt jelent a jogállamiság, a közigazgatás és a gazdaság további reformjaihoz. Brnabić továbbá köszönetet mondott az EU-s tagállamoknak és az Európai Bizottságnak, amiért támogatták Szerbiát az előrehaladás terén.

„Ez egy hatalmas motiváció számunkra, hogy folytassuk, hogy még többet, keményebben, erősebben és hatékonyabban dolgozzunk. Ismét, ahogy Jadranka Joksimović is mondta, csapatmunkában dolgoztunk Aleksandar Vučić köztársasági elnökkel is, mert az új módszertan valóban megköveteli ezt tőlünk.”

2022-ben az ország megnyithatja a hármas klasztert is, sőt, már az ötös klaszter előkészítésén is dolgoznak. Ennek részleteiről Jadranka Joksimović európai integrációs miniszter nyilatkozott a sajtónak.

„Már intenzíven tervezzük az ötös klasztert. Ezek az agrárpolitika, a kohézió és az erőforrások területe. Az ötös klaszter természetesen a harmadik és a negyedik klaszterre támaszkodik, és ebben az értelemben részletekbe menően közelítettük meg ezt a folyamatot. Ez valójában a reformok lényege, amelyek egymás után következnek.”

Szerbia prioritásai közé tartozik továbbra is a regionális stabilitás, a Pristinával folytatott párbeszéd és a gazdasági témák - hangzott el az eseményen. Az ország esetében ezzel együtt eddig összesen 22 fejezetet nyitottak meg, amiből kettőt ideiglenesen lezártak. Szerbiának az uniós csatlakozási folyamatban 33 csatlakozási fejezetet kell teljesítenie. Ezeket 6 klaszterbe sorolták be.

A szerb küldöttség Várhelyi Olivérrel, az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztosával is megbeszélést folytatott. Szerbia esetében eddig a régi metodológia szerint 18 fejezetet nyitottak meg, amiből kettőt ideiglenesen lezártak. A mostani néggyel már 22 fejezetet nyitott meg Szerbia a lehetséges 33-ból, amit 6 klaszterbe soroltak be.

Most először nyíltak tárgyalások egy olyan klaszterről, amely négy fejezetből áll. Ez pedig az Európai Unió elkötelezettségét mutatja Szerbia csatlakozásának tekintetében - mondta Várhelyi Olivér, az Európai Unió bővítési biztosa. Hozzátette: ezzel Szerbia újabb fontos lépést tesz az EU-s csatlakozás felé. A klaszter megnyitása nagyon jó hír Szerbia és lakosai, valamint az egész Nyugat-Balkán számára - magyarázta Várhelyi. A kormányközi konferencia továbbá lehetőséget teremtett arra, hogy az illetékesek politikai párbeszédet folytassanak azokról a kihívásokról, amelyekkel Szerbiának a továbbiakban is szembe kell néznie. Mi, a magunk részéről mindent megteszünk a tárgyalások felgyorsítása érdekében – hangsúlyozta a bővítési biztos.

A négyes klaszter megnyitása nagy siker Szerbiának - mondta Aleksandar Vučić. A köztársasági elnök kiemelte, ez egy jelentős és nagy siker az ország számára. A politikus köszönetet mondott továbbá Ursula von der Leyennek és minden európai uniós tagállamnak is. Vučić továbbá kérte a szerb kormányt, hogy ne csak folytassa, hanem gyorsítsa is fel a reformokat a jogállamiság területén.

Gratulált Szerbiának a négyes klaszter megnyitásához Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Josep Borrell az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője is. Ez egy fontos lépés, amelyet az új metodológiával sikerült elérnünk, felgyorsítja a tárgyalásokat is. Ez egyben az Európai Unió Nyugat-Balkán iránti elkötelezettségének jelzése is - írta Twitter-bejegyzésében Von der Leyen. Míg Josep Borrell Ana Brnabić szerb kormányfőnek gratulált ennek kapcsán. Az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője kiemelte, fontos, hogy Szerbia tovább dolgozzon a jogállamiság javításán és a Pristinával való párbeszédén is.

A szerb kormány a mai ülésén is foglalkozik a brüsszeli konferenciával.

Európai Unió
csatlakozási fejezetek

Most

13:35

Lesz-e fagykár a gyümölcsösökben?

Idén is, mint jó pár évre visszamenőleg kora tavaszi fagyokkal szembesültek a gyümölcstermelők. Az elmúlt hetekben a fagyzugos helyeken a hajnali órákban a -4, -6 fokot is elérte a hőmérséklet.
13:20, Frissítve: 13:26

Tojásvadászat Királyhalmon

Tojásfadíszítés, kézműves foglalkozás és kincskeresés - ez várt ma a gyerekekre Királyhalmon. A kultúrotthon előtti parkban örömmel gyűjtötték a húsvéti kincseket a legkisebbek.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.