Ugrás a tartalomra

Ülésezett az MNT, megválasztották a bizottságok tagjait és elnökeit

2019.02.22
14:30
2024.03.19
08:44
Forrás
Pannon RTV
Megválasztotta a Magyar Nemzeti Tanács az Oktatási, Kulturális, Tájékoztatási, valamint Hivatalos Nyelv- és Íráshasználati Bizottságának tagjait és elnökeit.

Elfogadták továbbá a Forum Könyvkiadó Intézet és a Szekeres László Alapítvány évi beszámolóit, pénzügyi tervét és munkatervét. A Magyar Nemzeti Tanács ülésén szavazattöbbséggel elfogadták a testület 2018-as évi beszámolóját, pénzügyi jelentését és zárszámadását. Hajnal Jenő, az MNT elnöke elmondta, a kultúra, az oktatás és több felújítási projekt is központi szerepet kapott az elmúlt években. Kiemelte: „Rendszerszintű oktatási fejlesztésekkel felújítottunk, felszereltünk, beszereltünk óvodákat, általános és középiskolát, gazdaságot és tankonyhát, képzőközpontot. Folytattuk a vajdasági felsőoktatás anyanyelvesítését, ingyenes tanszercsomagokkal, osztálykirándulások szervezésével, felkészítő- és szakképzésekkel, ösztöndíjakkal, kollégiumi ellátással támogattunk szülőt, diákot és pedagógust. Templomot, zsinagógát és közösségi házat, könyvtárat és kamaratermet újítottunk fel, ellopott Kossuth-szobor helyére újat állítottunk.”

Zsoldos Ferenc, a Magyar Mozgalom képviselője szerint a beszámoló hiányos volt, a pénzügyi jelentés kapcsán pedig elmondta, számos projekt megvalósítása késett. Hozzátette: „Nekem furcsa, hogy egy részt pénzügyileg beszámol a jelenlegi MNT tizenkét hónapról - persze a zárszámadás tizenkét hónapos, de a pénzügyi beszámoló külön tizenkét hónapos - szakmailag azonban csak egy hónapról számol be.”

Hajnal Jenő, a testület elnöke válaszában elmondta, csupán összefoglalta mindazt, amit az elmúlt években tett a testület.

Az ülésen megválasztották az Oktatási Bizottság tagjait, valamint annak elnökét, Baráth Gábor Gergelyt, a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Középiskola történelemtanárát. A Kulturális Bizottság elnöke Sárközi István, a Feketics Művelődési Egyesület elnöke lett. Megválasztották az MNT Tájékoztatási Bizottságának tagjait, illetve elnökét, Kozma Zoltánt, a Pannon RTV műsorigazgatójának személyében. Hajnal Jenő, az MNT elnöke méltatta Kozma Zoltán szakmai tapasztalatát és az eddigiekben a média területén végzett tevékenységét. Zsoldos Ferenc, az MNT tagja bírálatában azt mondta, az elnök és a bizottság tagjai tapasztaltak és megfelelőek ugyan, több médiumnak viszont nincs képviselője a Tájékoztatási Bizottságban, ilyen például a Hét Nap és a Vajdaság Ma.

Ifj. Kovács Károly okleveles jogászt választották meg a Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Nyelv- és Íráshasználati Bizottságának elnökévé. Elfogadták a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet 2019-es évi munka- és pénzügyi tervét. Ezt követte a Forum Könyvkiadó Intézet 2019-es évi munkaterve és programja, amit szintén megszavaztak. A Szekeres László Alapítvány 2018. évi beszámolóját Fejsztámer Róbert, a Kuratórium elnöke ismertette. A civil szervezetek további támogatása mellett az Előretolt helyőrség című, vajdasági írók műveit tartalmazó kiadvány is bekerült a támogatottak közé, emellett a szabadkai VM4K kulturális rendezvényeit is segítették. Fejsztámer kiemelte: „Az éves költségvetése az alapítványnak 32 millió dinár, a 2018-as évre, ennek az összegnek a felhasználásáról kaptak kimutatást, részben arról is, hogy honnan származnak a bevételek, a bevételeink kilencven százaléka anyaországi támogatásból kerül az alapítványhoz.”

A Magyar Nemzeti Tanács testülete szavazattöbbséggel elfogadta a beszámolót.

Magyar Nemzeti Tanács

Most

14:41

Halásztelki fúvósok koncerteztek Belgrádban

A Bocskai István Református Oktatási Központ Fúvós Együttese mutatkozott be a belgrádi Collegium Hungaricumban. A Magyarországról érkező fiatalok egyórás koncertet tartottak a szerb fővárosban működő magyar kulturális központban.
14:34

Elkezdődött a TeátrumHíd Fesztivál

A programot zenei-összművészeti est, pódiumbeszélgetések is színesítik, és a fesztivál ideje alatt kiállítják a szervezők által középiskolások számára meghirdetett rajzpályázat legjobb alkotásait is.
13:04

Nehézbombázót lőtt le Ukrajna

Ukrajna pénteken lelőtte az orosz légierő egyik Tupoljev Tu-22M szuperszonikus nehézbombázóját a dél-oroszországi Sztavropol régióban – közölte Kijev.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.