Ugrás a tartalomra

Negyvennégy elnökjelölt Ukrajnában

2019.02.08
22:42
2024.03.19
08:44
Forrás
MTI, HVG
94-en jelentkeztek, hogy indulnának Ukrajna elnöki posztjáért, összesen 44-et regisztrált közülük a választási bizottság. A népszerűségi lista első helyén Volodimir Zelenszkij humorista, színész áll.

Rekordszámú, 44 jelöltet regisztrált a március 31-i ukrán elnökválasztásra az ukrán központi választási bizottság. Összesen 94-en nyújtották be kérelmüket, ötven pályázó jelölti regisztrálását utasították el, zömüket azért, mert nem tudtak letétbe tenni 2,5 millió hrivnyát (mintegy 81.255 euró). A regisztrált 44 jelölt közül 43 vagyonnyilatkozatában talált valamilyen pótolandó hiányosságot a korrupció elleni küzdelemben illetékes állami ügynökség.

A 44 hivatalos elnökjelölt közül 40 férfi és négy nő, átlagéletkoruk 50 év. Tizenhatan közülük jelenleg parlamenti képviselők. Húsz jelölt indul függetlenként és 24 valamely párt jelöltjeként. Egyébként Petro Porosenko ukrán elnök is független jelöltként indul újra az államfői posztért.

A legfrissebb felmérés eredménye szerint jelenleg a népszerűségi lista első helyén Volodimir Zelenszkij humorista, színész áll, akire a biztos választók 21,9 százaléka készül szavazni. Második Julija Timosenko, a Haza (Batykivscsina) párt jelöltje 19,2 százalékkal, harmadik Porosenko hivatalban lévő elnök 14,8, negyedik Jurij Bojko volt Janukovics-párti politikus 10,4, ötödik Anatolij Hricenko volt védelmi miniszter 8,4 és hatodik Oleh Ljasko, a Radikális Párt vezetője 6,5 százalékkal.

Ukrajna
elnökjelölt
elnökválasztás
jelölt

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.
16:14, Frissítve: 16:22

Kortárs kiállítás a Kortárs Galériában

Kortárs képzőművészek által adományozott alkotásokból nyílt kiállítás a Kortárs Galériában Szabadkán. Goran Despotovskival, Mihailo Vasiljevićel és a videólinken csatlakozó Részegh Botonddal Nela Tonković beszélgetett.
15:56

Adománydobozt, mobiltelefont is loptak

A szabadkai rendőrkapitányság munkatársai a zombori rendőrséggel együttműködve letartóztatták a 2001-es születésű szabadkai V.P.-t és az 1995-ben született Apatin környéki N.M.-et, minősített lopás bűntett elkövetésének gyanúja miatt.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.