Ugrás a tartalomra

Néhány hónap múlva végleges megállapodás Belgrád és Priština között?

2020.10.12
18:31
2020.10.12
18:44
Forrás
Szerbiai RTV
Borell: Az EU minden olyan kezdeményezést örömmel fogad, amely hozzájárul a párbeszédhez.

Belgrád és Priština között néhány hónap múlva megszülethet a végleges megállapodás, mivel eltökélt szándékunk a két fél közötti párbeszéd sikeres lezárására - mondta Josep Borell. A kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő az EU-tagállamok külügyminisztereinek luxemburgi találkozója után kifejtette, hogy a Belgrád-Priština párbeszéd sikere kulcsfontosságú a Nyugat-Balkán és az EU stabilitása szempontjából. Nem mi írjuk elő, mi lesz a megoldás, de megkönnyítjük a megállapodás létrejöttét. Nem akarjuk felgyorsítani a tárgyalásokat és halogatni sem - tette hozzá Borell. Megismételte, hogy csak egy párbeszéd folyik, és ez az a párbeszéd, amelyet az EU vezet, de minden olyan kezdeményezést örömmel fogadnak, amely hozzájárul ehhez a folyamathoz.

Miroslav Lajčák, a párbeszédért felelős uniós különmegbízott elmondta, mindkét fél készségét fejezte ki, hogy haladjanak a tárgyalások, az olykor fájdalmas kihívások ellenére is. Az EU-csatlakozás egyértelmű perspektíva az egész Nyugat-Balkán számára, Szerbia és Koszovó esetében pedig megvan ez a konkrét kérdés, amelyet tárgyalások útján kell megoldani - szögezte le Lajčák.

Koszovó
Miroslav Lajčak
megállapodás
Josep Borrell

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.