Ugrás a tartalomra

Nehéz feladatok várnak az új összetételű képviselőházra (videó)

2016.06.03
17:58
A lehetséges kormánykoalícióról, az ellenzéki vagy hatalmi politizálásról, valamint a leendő tervekről nyilatkoztak a parlamenti képviselők az első ülést követően
A lehetséges kormánykoalícióról, az ellenzéki vagy hatalmi politizálásról, valamint a leendő tervekről nyilatkoztak a parlamenti képviselők az első ülést követően. A köztársasági parlament pénteken választja meg a házelnököt, valamint a frakciók is megalakultak. A Szerb Haladó Párt a következő négy évben a gazdasági kérdésekre szeretné helyezni a hangsúlyt, emellett kiemelt helyet kap az európai integráció is, ennek érdekében számos törvényt kell elfogadni vagy módosítani. A Vajdasági Magyar Szövetség négy képviselője jutott be a törvényhozásba, így együttműködést kötöttek az albán Demokratikus Cselekvés Pártja képviselőjével, hogy frakciót alakíthassanak. A frakcióvezető Pásztor Bálint lett. Pásztor Bálint, frakcióvezető, VMSZ-DCsP: „Ez volt a legelvszerűbb, mert az albán közösség pártja úgy döntött 26 év ellenzéki parlamenti élet után, hogy 26 év után a kormányzati többség részévé szeretne válni, így azt gondolom, hogy az eseteknek a 95 százalékában azonos állásponton lesz a frakciónak mind az öt tagja, és ez megkönnyíti az együttműködést.” A Szerbiai Szocialista Párt várja a jövő heti koalíciós tárgyalásokat, és aktív parlamenti szerepvállalásra készül. Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt frakcióvezetője kijelentette, pártja kizárólag abban az esetben lenne a kormánykoalíció része, ha Aleksandar Vučić lemondana az európai integrációról, és az Oroszországgal való integrációt tűzné ki célul. Mivel ez nem fog megtörténni, a radikálisok ellenzékből fognak politizálni – fogalmazott Vojislav Šešelj. A Szerb Radikális Párt frakcióvezetője elmondta:  „Ebben a mandátumban mi dühös ellenzék leszünk, élesen és radikálisan kritizálunk majd minden törvénytervezetet. Természetesen a bírálatunkat nem a kritika kedvéért fogalmazzuk meg, készek vagyunk támogatni azt, ami a nép és az állam érdekében áll, ám készek vagyunk arra is, hogy érvekkel alátámasztva óvjuk a népi és nemzeti érdekeket a hatalom önkényétől.”



  A Szerbiai Demokrata Párt vezetője, Sanda Rašković-Ivić kijelentette, nem vesz részt a kormánykoalíciós tárgyalásokon, és már Maja Gojković házelnök kinevezését sem támogatta. Sanda Rašković-Ivić, frakcióvezető, SzDP: „A frakciónk már a választási kampány során és most is a politika megváltoztatása mellett állt ki, ugyanakkor azoknak az embereknek a leváltása mellett is, akik ezt a politikát képviselik.” Szintén nem vesz részt a koalíciós tárgyalásokon a Demokrata Párt, ők ugyanis semmiképpen sem akarnak a kormány része lenni – jelentette ki Bojan Pajtić frakcióvezető. A DP frakcióvezetője hozzátette: „A Demokrata Párt hangsúlyozottan ellenzéki párt lesz. Telefonon beszéltem erről Aleksandar Vučićtyal, nem veszünk részt a jövő héten kezdődő tárgyalásokon, mert nem látjuk értelmét annak, hogy a kormányról beszéljünk.” Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt elnöke szerint viszont nem politikai állásfoglalás, hanem politikai kultúra kérdése, hogy valaki elfogadja-e a kormánykoalíciós tárgyalásokat, ezért pártja részt vesz a megbeszéléseken. Čedomir Jovanović, elnök, LDP: „Teljesen bizonyos, hogy olyan kormányunk kell, hogy legyen, amely képes arra, hogy megoldja, nem pedig folyamatosan termelje a problémákat.” A Liberális Demokrata Párt a Vajdasági Szociáldemokrata Ligával és a Szociáldemokrata Párttal koalícióban jutott be a parlamentbe, ugyanakkor nem együtt, hanem külön-külön alakít frakciót a 13 parlamentbe jutott képviselő. A Szociáldemokrata Pártnak önálló frakciója lesz öt képviselővel, míg a VSZL a szlovák kisebbségi Zöld Párt képviselőjével, a liberálisok pedig a Szandzsáki Demokratikus Akciópárt két képviselőjével alakítanak képviselőcsoportot.
szerbiai parlament
Čedomir Jovanović
Sanda Raskovic-Ivic

Most

21:33, Frissítve: 21:52

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.
20:29, Frissítve: 20:38

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről, az ukrajnai háborúról, az EU és Törökország közötti kapcsolatokról, a közel-keleti konfliktusról és a libanoni fejleményekről fognak tárgyalni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.