Ugrás a tartalomra

Nem fogadják el a Makedónia elnevezést

2018.01.11
12:41
2018.01.11
12:50
Forrás
Szerbiai RTV, Tanjug, 24.hu
Nem fogadja el a Makedónia elnevezést a Görögországi Ortodox Egyház Szent Szinódusa. A görög álláspont szerint a Macedón Köztársaság neve területi követelésre utal.

Nem fogadja el a Makedónia elnevezést a Görögországi Ortodox Egyház Szent Szinódusa. Korábban Jeromos érsek azt mondta, hogy az egyház nem maradhat közömbös, a szerintük jelentős nemzeti kérdés iránt. Mint ismeretes, kedden a Macedón Köztársaság és Görögország megállapodott abban, hogy újrakezdődnek a tárgyalások a két ország közti névvitában.

A görög álláspont szerint a Macedón Köztársaság neve területi követelésre utal az észak-görögországi Makedónia régióra vonatkozóan. Az EU és a NATO is feltételül szabta, hogy a két országnak rendeznie kell a kérdést, mielőtt a macedónokat meghívják tagjaik sorába, de bármilyen megoldás születik, azt tiszteletben tartják. Az európai ügyekért felelős macedón miniszterelnök-helyettes athéni látogatásán kijelentette: elkötelezettek az iránt, hogy fél éven belül rendezzék a kérdést. Hasonlóan nyitottnak mutatkozott a görög kormány, melynek szóvivője azt mondta, a lehető legszélesebb konszenzussal kell megoldani az ügyet, amely huszonöt éve nehezedik a térségre. A két ország képviselői január végén ülnek tárgyalóasztalhoz az ENSZ közvetítésével.

Macedónia
görög

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.