Ugrás a tartalomra

Nem indulhat eljárás a "jogállamiságinak" csúfolt politikai zsarolási eszközzel!

2021.12.09
19:16
2021.12.09
19:25
Forrás
Közlemény
Az Európai Bizottságnak továbbra sincs jogalapja hivatalos eljárások indítására – emelte ki Deli Andor az Európai Parlament Költségvetési- és Költségvetési Ellenőrzési Bizottságának együttes tanácskozásán.

Az Európai Parlament Költségvetési- és Költségvetési Ellenőrzési Bizottságai mai együttes tanácskozásukon az Európai Bizottság képviselőjét kérdezték az ún. költségvetési kondicionalitási rendelet alkalmazhatóságáról. A rendelet nyilvánvaló célja, hogy lehetőséget teremtsen a Bizottság számára, hogy megvonja a költségvetési forrásokat azon tagállamoktól, amelyek nem felelnek meg az elfogult ideológiai elvárásaiknak. A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja kiáll a jogállamisági kondicionalitási rendelet megsemmisítése mellett, nem fogadjuk el, hogy Brüsszel hatalmával visszaélve politikai, ideológiai alapon zsarolja a tagállamokat.

Deli Andor, a Fidesz képviselője felszólalásában rámutatott: az Európai Bizottságnak továbbra sincs jogalapja hivatalos eljárások indítására. A kondicionalitási rendeletet alkalmazásának feltételei pusztán politikai vádaskodások, nem felelnek meg semmilyen jogi kritériumrendszernek. Továbbá szembe mennek az állam- és kormányfők 2020. decemberi megállapodásával, ami a lengyel-magyar álláspont hivatkozási alapja.

Deli Andor felszólította a Bizottságot, hogy ne váljon az EP balliberális többségének eszközévé. Magyarországon 2022-ben választások lesznek. A Fideszes képviselő szerint a jogállamisági kondicionalitás rendelet jogalap nélküli alkalmazása körüli huzavona a magyar választások befolyásolását fogja jelenteni. Az Európai Bizottságnak ebben nem szabad részt vennie.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának sajtóközleménye

Deli Andor
Európai Parlament

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.