Ugrás a tartalomra

„Nem lehet semmilyen kisebbséget védeni úgy, ha a nemzeti kisebbségek jogait nem biztosítjuk”

2021.06.29
13:54
2021.06.29
16:10
Forrás
MTI
Az Európa Tanácsban lényegesen jobb a helyzet, mint az Európai Unióban, amely érzéketlen e téma iránt - mondta a magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely Strasbourgban kijelentette, nem lehet semmilyen kisebbséget védeni úgy, ha a nemzeti kisebbségek jogait nem biztosítjuk. A magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter a nemzeti kisebbségek jogvédelméről szóló konferencia keretében hangsúlyozta: Európában nagyon sokan vannak abban a helyzetben, hogy őshonos kisebbségekhez, és nem a többségi társadalomhoz tartoznak, ezért jogaik garantálása elengedhetetlen.

Mint mondta, a 47 tagállamot számlaló Európa Tanácsnak számos olyan elfogadott egyezménye, dokumentuma van, amely kellő súlyt helyez a nemzeti kisebbségek helyzetére. "Az ET-ben ebből a szempontból lényegesen jobb a helyzet, mint az Európai Unióban, amely érzéketlen e téma iránt" - hangsúlyozta a miniszter. Elégedettségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az ET magyar elnökségének legfőbb prioritása a nemzeti kisebbségek helyzete lett, "amelynek jelentőségével mindenki egyetért." Elmondása szerint számtalan elismerése méltó, a nemzeti kisebbségek jogi helyzetének javításával kapcsolatos európai gyakorlat van, ugyanakkor számos, ezeket a jogokat megvonó ellenpélda is létezik.

Gulyás Gergely példaként a magyar nyelvhasználatot az oktatásban korlátozó ukrajnai nyelvtörvényt hozta fel, amelyet a Velencei Bizottság ajánlásai ellenére sem módosítottak az ukrán hatóságok. Hozzátette: Magyarország elkötelezett a szabadság és a függetlenség mellett.

Gulyás Gergely
Európa Tanács
kisebbségvédelem

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.