Ugrás a tartalomra

Nem sok jót tartogatott a kárpátaljai magyarok számára a választás Ukrajnában

2019.07.22
16:43
2024.03.19
08:47
Forrás
Pannon RTV
A kárpátaljai magyarságnak nem sikerült áttörést elérnie és képviselőt bejuttatnia az ukrán parlamentbe a vasárnapi előrehozott törvényhozási választáson. A KMKSZ szerint számos visszaélés történt.

A Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mögött álló Nép Szolgája nevű párt jó eséllyel megszerzi a helyek többségét a 450 fős törvényhozásban. A vasárnap megtartott előrehozott parlamenti választások eddigi részeredményei szerint a Nép Szolgája 115-120 egyéni választási körzetben győzhet az összesen 199-ből. A párt listájára leadott szavazatok alapján az előzetes számítások szerint 121 mandátumot kaphat, így minden bizonnyal meglesz a minimálisan szükséges 226 fős többsége az ukrán parlamentben. Ez azt jelenti, hogy továbbra is az európai integráció marad az ukrán külpolitika egyik fő célja, illetve a kelet-ukrajnai helyzet tárgyalásos úton való rendezése Oroszországgal.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

A kárpátaljai magyarságnak nem sikerült áttörést elérnie és képviselőt bejuttatnia az ukrán parlamentbe a vasárnapi előrehozott törvényhozási választáson.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség szerint mind a kampány idején, mind a szavazás napján számos visszaélés és csalás történt a magyar összefogás három jelöltjével szemben. A magyar jelöltek esélyeit rontotta, hogy a hatóságok rendőri intézkedésekkel igyekeztek megfélemlíteni a magyar választókat. A szervezet megfigyelői vasárnap több szavazókörben észleltek választási csalást.

Nem sok jót tartogatott a kárpátaljai magyarok számára a választás. Ismeretlenek többször megpróbálták szabotálni a három magyarok által is lakott járásban a végeredményt. K. Debreceni Mihály újságíró a Pannon RTV-nek nyilatkozva elmondta, az ukrán politikum többször vádolta szeparatizmussal a kárpátaljai magyar lapokat, illetve politikusokat.

K. Debreceni Mihály, újságíró: „Egyelőre várjuk ki a végét, hogy mi lesz az eredmény tehát, hogy sikerül-e. Hogyha nem, akkor nyilvánvalóan panasz lesz, de hát az ukrán hatóságokról az elmúlt években minden panasz lepattant, úgyhogy a bírósági eljárások elég hosszú ideig tartanak, és általában, amikor a magyaroknak van igaza, akkor sem döntenek a magyarok mellett, vagy pedig megpróbálják elkenni az egészet, ilyen volt például a KMKSZ-székház elleni merénylet is.”

Ukrajna
parlament
választás
K. Debreceni Mihály
Zelenszkij

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.