Ugrás a tartalomra
Tanjug/Tara Radovanovic

Nem szállhatnak le Szerbiában a Montenegro Airlines repülőgépei

2020-05-27
10:36
2020-05-27
17:17
Forrás
Pannon RTV
A döntés úgy szól, hogy visszavonásig megtiltják minden, Montenegróból érkező járat leszállását szerb területen.

Továbbra is feszült a viszony Montenegró és Szerbia között. A legutóbbi információk szerint a szerbiai légi forgalmat irányító igazgatóság megtiltotta, hogy montenegrói utasszállító repülők szálljanak le a belgrádi repülőtéren. Ezt megelőzően Montenegró bejelentette, hogy nem nyitja meg határait a szerbiai állampolgárok előtt.

Montenegró hétfőn közölte, hogy megnyitja a határait június elsejétől, de csak azon országok előtt, ahol 100 ezer fő esetében nem több 25-nél a koronavírussal fertőzöttek száma. A szerb állampolgárok előtt viszont a határok zárva maradnak.

Ezt követően a szerbiai polgári légi forgalom irányításával foglalkozó igazgatóság megvonta a montenegrói nemzeti légitársaságtól a belgrádi repülőtérre való leszálláshoz szükséges engedélyt. Rasim Ljajić szerb turisztikai miniszter a szerb közmédia műsorában azt nyilatkozta, mindenkinek az az érdeke, hogy Szerbia és Montenegró jó viszonyban legyenek. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az ellenintézkedések hatalmas károkat okozhatnak: „A végén mindannyian kárt szenvedünk. Montenegrónak érdeke, hogy a lehető legjobb kapcsolata legyen Szerbiával, ha másért nem, azért mert a szerb turisták nagy számban repülnek Montenegróba. Mi egy fontos piac vagyunk Montenegrónak. Másrészt több mint 750 millió értékű árut importálunk Montenegrónak, leginkább a nyári hónapokban, amikor a lakosaink Montenegróba utaznak.”

Montenegró határral kapcsolatos döntésére Aleksandar Vučić is reagált. A szerb államfő politikai válasznak nevezte a szomszédos állam döntését, mindazonáltal azt is hangsúlyozta, hogy Szerbia nem zárja le a határait Montenegró előtt. Montenegró és Szerbia között hetek óta feszült a diplomáciai kapcsolat, leginkább azért, mert a rendkívüli állapot idején a montenegrói hatóságok letartóztattak több pravoszláv papot, amiért a tilalom ellenére tartottak liturgiát. Korábban, még a tavalyi év végén a montenegrói ortodox szerb egyház vagyona kapcsán alakult ki feszültség a két fél között.

repülőgép
Montenegró
Szerbia

Most

21:44

Szombaton is extrém lesz az UV-sugárzás

8,3-as, extrém UV-B-sugárzás várható - közölte a magyar Országos Meteorológiai Szolgálat. Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.
19:08, Frissítve: 19:23

Orbán Viktor: Jó évet zár a V4

Jónak nevezte a Visegrádi Együttműködés (V4) országainak elmúlt egy évét Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma Varsóban, a kormányfők csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztatón.

Népszerű