Ugrás a tartalomra
Pixabay

Nem szállt fel a fehér füst az olasz államfőválasztás második fordulóján sem

2022.01.25
21:35
Forrás
MTI
Nem szállt fel a fehér füst a római képviselőházban az államfőválasztás második fordulóján sem, amely ismét eredménytelenül zárult kedd este. A belpolitikai egyeztetés éjszaka is folytatódik.

A szavazásra jogosultak többsége ismét fehér cédulát dobott be az urnákba az elnökválasztás második napján is. Tehát senki sem kapott kétharmados többséget, amely az első három fordulóban szükséges az államfő megválasztásához.

A hétfői első fordulón követett forgatókönyv ismétlődött meg: akkor a szavazásra jogosult 1009 "nagy elektorból" 976 voksolt, közülük 672-en fehér szavazólappal. A második fordulóban a szavazásra jogosultak közül  szintén 976-an voltak jelen, és 527-en szavaztak üres cédulával.

A következő, szerdai forduló eredménye szintén a késő délutáni, esti órákban várható. Ha akkor sincsen eredmény, csütörtöktől már elegendő lesz az ötven plusz egy százalékos többség.

Új fejlemény, hogy Matteo Salvini, a Liga vezetője nyilvánosságra hozta a jobboldali koalíció elnökjelöltjeit: Letizia Moratti nagyvállalkozót, a RAI olasz közmédia volt elnökét, Milánó volt polgármesterét nevezte meg, valamint Marcello Pera filozófust, a jobbközép politikusát, a szenátus volt elnökét és Carlo Nordio volt ügyészt. A jelölteket Salvini sajtótájékoztatón jelentette be Giorgia Melonival az Olasz Testvérek (FdI) elnökével és Antonio Tajanival, a Hajrá, Olaszország! (FI) alelnökével közösen.

A baloldali koalíció nem állított ellenjelölteket, ezzel jelezve, hogy készen áll a jobboldallal történő egyeztetésre - jelentette ki Giuseppe Conte, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) elnöke. Az M5S és a baloldal más politikusai "elfogadhatatlannak" nevezték a jobboldali jelölteket. A La Repubblica című, baloldali napilap úgy tudja, a jobboldal negyedik jelöltjének Maria Elisabetta Casellati, a FI politikusa, a szenátus jelenlegi elnöke számít.

A Demokrata Párt (PD) főtitkára, Enrico Letta újságíróknak azt mondta, az lenne a legjobb, ha a pártok bezárkóznának, és addig ki sem lépnének a szobából, amíg nem állapodnak meg az államfő személyéről.

Sajtóértesülések szerint a konzultáció éjszaka is folytatódik. Elemzők rámutattak: minél hosszadalmasabb a pártok közötti egyeztetés, annál kevesebb esélye van Mario Draghi megválasztásának. Az esélyes elnökjelöltek között szerepel továbbra is a kereszténydemokrata Pierferdinando Casini.  A Corriere della Sera úgy vélte, a pártok "időhúzása" nem más, mint politikai zsarolás: feltételekhez kötik Mario Draghi államfői megválasztását, amelyért cserében nagyobb kormányzati szerepet követelnek maguknak az esetlegesen Draghi nélküli kormányban.

A jobboldali Il Giornale az Északi Liga volt vezetője, Umberto Bossi jóslatát idézi, miszerint Mario Draghi a végén államfő lesz, a kormány élén pedig Giancarlo Giorgetti a Liga második embere, jelenlegi gazdasági fejlesztési miniszter helyettesítheti. A jobboldali Giorgetti köztudomásúan bizalmi kapcsolatban áll Mario Draghival, és európai elkötelezettségéről is ismert.

Olaszország
elnökválasztás

Most

16:12

Újabb országokban jelent meg a majomhimlő

Csütörtökig az USA-ban és Kanadában regisztráltak új majomhimlős eseteket, azonban mára Ausztráliában, Olaszországban, Franciaországban és Svédországban is felütötte a fejét a betegség.
16:04

Tovább drágult az üzemanyag

A kereskedelmi minisztérium péntek délutáni információja szerint a következő egy hétben, vagyis május 27-éig az eurodízel 202,2 a 95-ös ólommentes benzin pedig 184 dinárba kerül.
15:51, Frissítve: 16:03

Magyarország lesz a mezőgazdasági kiállítás partnerországa

Szombaton kezdődik Újvidéken a 89. Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár. Az ünnepélyes megnyitó 11 órakor lesz, amelyen részt vesz Aleksandar Vučić szerb államfő és Orbán Viktor magyar kormányfő is. A megnyitót a Pannon TV élőben közvetíti.
15:48

Méhek nélkül nincs élet

Ökológiai Fesztivált tartottak a szabadkai Széchenyi István Általános Iskolában. A gyerekek a méhekről, a vadméhekről, táplálkozási szokásaikról és egyebekről hallhattak a méhek világnapján.

Népszerű