Ugrás a tartalomra

„Nem a szankciók jelentik a legjobb megoldást”

2022.10.13
16:08
2022.10.13
17:40
Forrás
Pannon RTV
Amíg Szerbia nem vezet be szankciókat Oroszországgal szemben, addig az ország nem folytathatja útját az Európai Unióba. Ezt az álláspontot fogalmazta meg az EP Külügyi Bizottsága. Deli Andor EP-képviselő szerint folytatódik a nyomásgyakorlás.

Az Európai Parlament egyik meghatározó frakciója, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége még szeptember 28-án javasolta, hogy a Szerbiáról szóló jelentésbe kerüljön bele az is, hogy Szerbia csak akkor haladhat előre az eurointegrációs úton, ha szankciókat vezet be Oroszországgal szemben.

Tonino Picula jelentése szerint a Szerbiával folytatott csatlakozási tárgyalások előrehaladását csak akkor kell prioritásként kezelni, ha az ország EU-s mintára szankciókat vezetne be Oroszországgal. A horvát EP képviselő szerint Szerbiát fel kell szólítani arra is, hogy mutasson előrelépést a demokrácia és a jogállamiság terén.

Tonino Picula, horvát EP-képviselő: „Szerbia mindenekelőtt meg kell, hogy változtassa a politikáját, nem csak a belpolitikáját, mert a jelentés Szerbia esetében hiányosságok egész sorát jegyzi, de ez már évek óta így megy. Azonban az, ami előtérbe került, az a 31-es fejezet, vagyis az a fejezet, amely Szerbia tagjelölti összehangoltságáról szól.”

Deli Andor, vajdasági származású fideszes EP-képviselő szerint az említett frakció önálló jelentése egy újabb nyomásgyakorlás Szerbiára.

Deli Andor, EP-képviselő, Fidesz-KDNP (VMSZ): „Elsősorban az oroszországi szankciókhoz való csatlakozás kérdése az, amivel kapcsolatban elégedetlen a parlament, illetve ami kapcsán a parlament el szeretné érni a tárgyalások felfüggesztését. Ez az, ami - azt gondolom, hogy - nem szolgálja a bővítési folyamatnak az erősítését és a gyorsítását, és egyfajta hangulatkeltést, nyomásgyakorlást jelent Szerbia vonatkozásában.”

Továbbra is azon az állásponton vagyunk, hogy nem a szankciók jelentik a legjobb megoldást - nyilatkozta ezzel kapcsolatban Ana Brnabić. A szerb kormányfő kiemelte, hogy még sokat fognak egyeztetni uniós illetékesekkel a kérdésben. Brnabić arról is beszélt, hogy az új kormányra is nyomást gyakorolnak majd, de Szerbia kiáll az álláspontja mellett. Elítéli az agressziót és a háborút, de nem támogatja az Oroszország elleni szankciókat, mert nem ez a legjobb megoldás - tette hozzá.

„Az Oroszország elleni szankciók nem igazán szolgálják Szerbia nemzeti érdekeit. Ezenkívül a szankciókat nem támogatják a polgáraink sem. Azért, mert a 1990-es években szankciók elszenvedője volt ez a nép, és tudjuk, mennyit szenvedtek az emberek.”

Az Európai Parlament határozatai egyébként nem kötelező érvényűek a tagállamok és az európai intézmények számára. A jelentésről az Európai Parlament plenáris ülésén novemberben szavaznak majd Strasbourgban.

szankció
Ana Brnabić

Most

13:35

Lesz-e fagykár a gyümölcsösökben?

Idén is, mint jó pár évre visszamenőleg kora tavaszi fagyokkal szembesültek a gyümölcstermelők. Az elmúlt hetekben a fagyzugos helyeken a hajnali órákban a -4, -6 fokot is elérte a hőmérséklet.
13:20, Frissítve: 13:26

Tojásvadászat Királyhalmon

Tojásfadíszítés, kézműves foglalkozás és kincskeresés - ez várt ma a gyerekekre Királyhalmon. A kultúrotthon előtti parkban örömmel gyűjtötték a húsvéti kincseket a legkisebbek.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.