Ugrás a tartalomra

Nem született megállapodás Brüsszelben

2022.11.21
21:17
Forrás
Pannon RTV
Miután a belgrádi és a pristinai delegáció az EU képviselőivel találkozott, Aleksandar Vučić szerb államfő elmondta, számára tisztázatlan okokból egyáltalán nem sikerült semmiben sem megegyezniük.

A szerb elnök este sajtótájékoztatón ismertette a részleteket.

A szerb fél teljesen konstruktív volt, elfogadta a tízszer megváltoztatott szövegeket is, de az albán fél egyetlen pillanatban sem akart elfogadni semmit, mindig hozzáadtak valamit, ami nyilvánvalóan lehetetlen volt - mondta Aleksandar Vučić. Büszke vagyok arra, hogy küldöttségünk azzal a szándékkal érkezett Brüsszelbe, hogy tárgyaljon, és megőrizze a békét és az emberek életét, valamint a stabilitást, nem szégyellem ezt - szögezte le. Racionálisan jártunk el, mert úgy gondoljuk, hogy nincs olyan anya, aki azt szeretné, hogy gyermekét koporsóban lássa viszont. Fontosnak tartottuk, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk, hogy elfogadjuk a kompromisszumot – tette hozzá a szerb államfő. Arról is beszélt, hogy számukra RKS-jelzésű táblák elfogadhatatlanok, viszont javasoltak egy neutrális megoldást még korábban.

„Szerbiának semmi gondja sincs a KS táblákkal. Szerbia kész elfogadni a KS táblákat a szerbek számára Koszovó egész területén. Ezt több alkalommal is megismételtem. Nem szükséges, hogy KM tábláink legyenek, elég, ha a neutrális státuszú KS táblák vannak. Erre viszont a másik fél rendkívül negatívan reagált, mondván, hogy az ENSZ koszovói ideiglenes igazgatási missziója Koszovó régmúltja.”

Rájöttünk, hogy fontos megtenni a tőlünk telhető legtöbbet, elfogadni a kompromisszumos megoldásokat, mert ez a lényeg számunkra - mondta a szerb elnök. Mindent megtettünk. Egy ponton azt mondtam a főképviselőnek, Borrellnek és Lajčaknak, hogy nincs ilyen. Rájöttem, hogy telik az idő, és valójában az albán fél nem akar kompromisszumos megoldást, a szerbekkel szembeni rossz bánásmód elhalasztását – jelentette ki Szerbia elnöke. Leszögezte ugyanakkor, hogy nem akarnak összetűzéseket.

„Meg kell próbálnunk megmutatni, hogy mi egyetlen pillanatban sem akartunk összetűzéseket. Nem akarjuk kihasználni mások pimaszságát, szemtelenségét és arroganciáját azért, hogy elfogadjuk az összetűzéseket, hiszen el akarjuk kerülni az összetűzéseket a végsőkig. Ha tüntetnek, akkor tüntessenek békésen és demokratikusan. Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy megőrizzük a békét. Ami Szerbiát illeti, tiszteletben fogja tartani Josep Borrell kérését, hogy ne adjunk ki új táblákat, és nem fogjuk meghosszabbítani a meglévőket sem a következő időszakban.”

Nincs ok a pánikra, ugyanakkor aggodalomra van - üzente Vučić, és hozzátette, az elkövetkező órákban egyeztet a Szerbiai Katonaság vezérkari főnökével, a külügyminiszterrel, valamint a védelmi tárcavezetővel, és a koszovói szerbekkel is, hogy hogyan reagáljanak a keddi napon életbe lépő koszovói rendelkezésekre. Újságírói kérdésre válaszolva, miszerint számára mi jelentené ebben a kérdésben a győzelmet, a szerb elnök azt válaszolta: a kompromisszumos megoldás és a hosszútávú béke megteremtése.

Brüsszel
Pristina
Belgrád

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.