Ugrás a tartalomra

Nem született megállapodás a tűzszünetről

2022.03.10
11:25
2022.03.10
15:36
Forrás
Szerbiai RTV
Dmitro Kuleba ukrán és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ült tárgyalóasztalhoz Törökországban.

Nem született megállapodás a tűzszünetről - ezt Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter közölte, miután befejeződött az orosz–ukrán külügyminiszteri egyeztetés Törökországban. Kuleba Szergej Lavrov orosz külügyérrel tárgyalt. Az ukrán tárcavezető kiemelte Ukrajna nem adta fel és nem adja meg magát. Kuleba szerint, nem fejezhetik be a háborút, ha az az állam, amely az agressziót elkövette és támadást intézett, ezt nem akarja. Kuleba kiemelte, keresik a diplomáciai megoldást a helyzetre, de amíg az nem születik meg, megvédik az országukat és a népüket az orosz agressziótól. Az ukrán tárcavezető szerint a megbeszélésük nem vet árnyékot Moszkva és Kijev Fehéroroszországban folytatott tárgyalásaira és reméli, hogy az egyeztetések folytatódnak. Kuleba azt mondta, két feladattal érkezett Törökországba, ezek a humanitárius folyosók szervezése és legalább 24 órás tűzszünet elérése volt. Az ukrán külügyminiszter szerint Mariupolban a legnehezebb a helyzet, de Lavrov nem vállalt kötelezettséget humanitárius folyosó létrehozására a városnál.

Semleges Ukrajnát akarunk - ezt az orosz külügyminiszter közölte Törökországban az ukrán kollégájával folytatott egyeztetés után. Szergej Lavrov hozzátette, nem akarnak egy militarizált Ukrajnát. Az orosz diplomácia vezetője kiemelte, a humanitárius folyosók létrehozásának elgondolása érvényben marad Oroszország részéről. Lavrov szerint a mostani egyeztetésük nem lesz negatív hatással a Fehéroroszországban folytatott orosz-ukrán tárgyalásukra. Az ukrán és az orosz elnök esetleges találkozása kapcsán azt mondta, Putyin soha nem utasított vissza ilyen kapcsolatfelvételt.

Az orosz külügyminiszter kiemelte, Európa ezrével küldi a rakétarendszereket és fegyvereket Ukrajnába, amelyek Lavrov szerint terroristákhoz is kerülhetnek. Azoknak, akik fegyverekkel látják el Ukrajnát, felelősséget kell vállalniuk a fellépésükért - hangsúlyozta Lavrov.

Nem kell csodát várni egyetlen egyeztetéstől - véli a török külügyminiszter. Mevlüt Cavusoglu a Törökországban tartott orosz-ukrán egyeztetés kapcsán azt mondta, fontos hogy a tárgyalás civilizált módon folyt és nem nőtt a feszültség az egyeztetés során. Ankara diplomáciai megoldás szeretne Ukrajnában, egy ilyen konfliktusnak nem lesz győztese - tette hozzá a török külügyminiszter.

haború
Törökország

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.