Ugrás a tartalomra

Nem ült tárgyalóasztalhoz a szerb és a koszovói elnök Brüsszelben

2018.09.07
11:38
2018.09.08
00:22
Forrás
Szerbiai RTV
A politikusok külön-külön találkoztak Federica Mogherinivel, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével.

A szerb államfő lemondta a bejelentett hármas megbeszélést. Marko Đurić, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője szerinte Vučić megelégelte a koszovói albán fél átveréseit, fenyegetéseit és hazugságait.

Péntek délelőtt érkezett Hashim Thaci, koszovói elnök a belga fővárosba, hogy a Belgrád-Pristina párbeszédről tárgyaljon Federica Mogherinivel, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével. A találkozó előtt úgy fogalmazott, a párbeszéd az utolsó fázisába lépett, aminek eredménye egy tartós béke lesz a két fél között, ez pedig Szerbia, Koszovó és az egész régió stabilitása szempontjából kiemelt jelentőségű.

Hashim Thaci, elnök, Koszovó: „A jelenlegi helyzet fenntarthatatlan, és a jelenlegi befagyasztott konfliktus sem fenntartható, előre kell mozdulnunk annak érdekében, hogy megvalósuljon Koszovó euroatlanti jövője és Szerbia európai jövője úgy, hogy eközben nem engedünk teret Európa ellenes ideológiák megtelepedésének.”

Thaci és Mogherini zárt ajtók mögött tárgyaltak.
 

Foto: Tanjug/Twitter

Aleksandar Vučić is találkozott Federica Mogherinivel, de a tervekkel ellentétben a hármastalálkozót, amelyen Thaci is részt vett volna, már lemondta a szerb elnök.

Az elmúlt napokban kiéleződni látszódtak a Belgrád és Pristina közötti üzenetváltások. Vučić koszovói látogatása kapcsán a pristinai hatóságok úgy nyilatkoztak, hogy ez nem ütközik akadályokba, viszont nem látogathatja meg a Gazivoda-víztározót, amelyet szerb köztársasági forrásokból újítottak fel. Belgrád válasza sem késett. Vučić, amennyiben a biztonsági kockázatokat vállalja és koszovói körútra megy, mindenképp útba ejti Gazivodát. Tegnap olyan nyilatkozatok is napvilágot láttak, amelyek Aleksandar Vučić őrizetbevételére céloztak a koszovói fél részéről.

Ilyen előzményekkel és légkörben kellett volna megvalósulnia a Mogherini-Vučić-Thaci találkozónak.

A történteket Marko Đurić, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője elemezte.

Marko Đurić, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője: „A hazugságok, a romlottság, az átverések és a visszataszító hozzáállás miatt, amit a szerbek iránt tanúsítottak a pristinai illetékesek az elmúlt napokban, sértegetve, félrevezetve, fenyegetve még az államfő 16 éves lányát is. Amiatt, amit az elmúlt napokban tettek, Vučić elnök ma nem fog tárgyalni Pristina képviselőivel itt Brüsszelben.”

Đurić hozzátette, kérdésessé vált az is, hogy a megkezdett párbeszéd hogyan és mikor folytatható. Kiemelte, a tárgyalásokra Belgrád mindig nyitott, de nem tud szemet hunyni a támadások, a fenyegetések és a zsarolások felett.

Brüsszel
Aleksandar Vučić
Federica Mogherini

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.