Ugrás a tartalomra

A német kancellár arra kérte szerb kollégáját, hogy Szerbia csatlakozzon az Oroszország ellen bevezetett szankciókhoz

2022.06.10
18:20
2022.06.10
18:47
Forrás
Pannon RTV
Olaf Scholz német kancellárral tárgyalt Aleksandar Vučić Belgrádban. A szerb államfő azt mondta, amennyire önök szeretik Ukrajna területi integritását, mi úgy szeretjük Szerbiáét.

A két politikus a világ és a régió jelenlegi helyzetéről, az európai integrációról, a Belgrád és Pristina közötti párbeszédről, a gazdasági együttműködésről és az Oroszországgal szembeni egységes fellépésről egyeztetett. Vučić szerint Scholz új reményt jelent az egész Nyugat-Balkánnak az európai integráció tekintetében. A német kancellár pedig arra kérte szerb kollégáját, hogy Szerbia csatlakozzon az Oroszország ellen bevezetett szankciókhoz.

Németország Szerbia egyik fő külkereskedelmi partnere, több mint ezer német cég működik az országban, amelyek mintegy 77 ezer embert foglalkoztatnak - hangzott el a felek közös sajtótájékoztatóján. Vučić szerint Scholz új reményt jelent az egész Nyugat-Balkánnak az európai integráció tekintetében. Ehhez azonban előrelépésre van szükség egyebek mellett a jogállamiság és az igazságügy tekintetében - magyarázta a szerb elnök. A felek megvitatták az Oroszországgal szembeni szankciókat is.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Olaf Scholz kancellár nagyon határozottan, világosan és komolyan arra kéri Szerbiát, hogy csatlakozzon az Oroszország elleni szankciókhoz, vagyis támogassa azokat a korlátozó intézkedéseket, amelyeket az Európai Unió már elfogadott Oroszországgal szemben. Beszéltem az álláspontunkról, Koszovó specifikus helyzetéről és az energetikai helyzetről, de az Oroszországgal való tradicionális kapcsolatunkról is.”

Olaf Scholz szerint egy ország európai uniós csatlakozásának sebessége attól függ, hogy mennyire igyekeznek teljesíteni a belépés feltételeit. A német kancellár arra kérte szerb kollégáját, hogy Szerbia csatlakozzon az Oroszország ellen bevezetett szankciókhoz. A politikus szerint így hatékonyan fel lehet lépni Oroszországgal szemben.

Olaf Scholz, kancellár, Németország: „Fontos, hogy az Európai Unió szolidaritást mutasson Ukrajnával szemben, és segítse Ukrajnát abban, hogy meg tudja védeni magát ezzel a támadással szemben. Ennek része a szankciók bevezetése, ezért fontos azon dolgoznunk, hogy minél több ország csatlakozzon ezekhez a szankciókhoz, mert a fegyverszállítások mellett ez segít Ukrajnának abban, hogy megvédje saját jövőjét, szuverenitását és területi integritását.”

A kétnapos nyugat-balkáni körútja során a német kancellár Pristina és Belgrád mellett Észak-Macedóniába, Görögországba és Bulgáriába is ellátogat.

Olaf Scholz
Németország
Aleksandar Vučić
Szerbia

Most

15:11

Megújult a nagyfényi óvoda

A szabadkai Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény hat óvodájának egy-egy szobája kapott új bútorzatot az UNICEF szerbiai irodája A fellendülés évei programja keretében.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.