Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/IKAC/Saeed Kaari

Német miniszter: Ha az EU nem lép, akkor nemzeti szinten kell megoldani a Szputnyik V beszerzését

2021.03.19
20:34
2021.03.19
20:41
Forrás
MTI
Nemzeti szinten kell gondoskodni az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) ellen kifejlesztett Szputnyik V orosz oltóanyag beszerzéséről, ha az Európai Unió nem lép - mondta a német egészségügyi miniszter pénteken Berlinben.

Jens Spahn egészségügyi vezetőkkel tartott tájékoztatóján elmondta, hogy a kormány támogatja a Szputnyik V EU-s engedélyeztetését. Így az Európai Gyógyszerügynökségnél (EMA) indított eljárásban az oltóanyagokért felelős német szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet (PEI) vállalta el az úgynevezett raportőri szerepet. Ez azt jelenti, hogy német vezetéssel folytatják a fejlesztők által benyújtott adatok értékelését, elemzését.

A miniszter kiemelte: kapcsolatban állnak az orosz partnerekkel, és támogatják azt a törekvésüket is, hogy gyártási kapacitást biztosítsanak a Szputnyik V-nek Németországban vagy máshol az EU-ban.

Az is elképzelhető, hogy hamarosan megköttetnek az első szerződések. Ehhez azonban tisztázni kell még, hogy mikor mekkora mennyiség állhat rendelkezésre a szérumból - mondta a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa.

Jens Spahn hangsúlyozta: nagyon támogatja, hogy nemzeti szinten gondoskodjanak a Szputnyik V beszerzéséről, ha az EU nem mozdítja elő az ügyet.

Az egyik legtekintélyesebb német epidemiológus, Karl Lauterbach szociáldemokrata (SPD) parlamenti (Bundestag-) képviselő, a bostoni Harvard Egyetem közegészségügyi intézetének (HSPH) docense hangsúlyozta, hogy az orosz vakcinát ugyanúgy kell kezelni, mint az összes többi oltóanyagot.

Angela Merkel kancellár ugyancsak pénteken az oltási kampányról a tartományi kormányfőkkel folytatott telefonkonferencia után berlini hivatalában tartott tájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta, hogy szükség van minden oltóanyagra, amelynek alkalmazásához hozzájárul az EMA, és az engedélyezett készítményeket be is kell vetni az oltási kampányban.

Mint mondta, nem utal arra semmi, hogy az EU nem rendelne egy EU-s forgalmazási engedéllyel rendelkező vakcinából, de ha mégis előállna ez a helyzet, Németországnak a közösségi szabályozásban a tagállamoknak biztosított lehetőséggel élve önállóan, nemzeti hatáskörben kellene vásárolni az orosz fejlesztésű szérumból.

Angela Merkel kiemelte, hogy csak az oltási kampány végrehajtásával lehet véget vetni a koronavírus-járványnak, ezért kormányának az a jelszava, hogy "oltani, oltani, oltani".

Németország
koronavírus
koronavírus-járvány
védőoltás

Most

Népszerű

Megszületett Dér Heni gyermeke

Megszületett Dér Heni és Bakos Gergely első gyereke. A szülés ma reggel indult be, mostanra pedig a kisfiuk, Bendegúz is megérkezett.

Zivatarokkal ér véget a májusi nyár

Záporok, zivatarok váltják a nyári meleget. A lehűlés már a hét közepén megérkezik térségünkbe, helyenként erős lesz a szél és viharok is kialakulhatnak.