Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Nino Gualtieri

Németh Zsolt: Magyarország elkötelezett támogatója Szerbia EU-s csatlakozásának

2019-05-15
10:38
2019-05-15
15:49
Forrás
Pannon RTV
Az újvidéki Európa Kollégiumba is ellátogatott kedden Németh Zsolt. A Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke a közelgő EP-választások fontosságáról beszélgetett az ott élő kollégistákkal.

Az európai parlamenti választások, illetve annak kimenetelei az újvidéki Európa Kollégiumban élő fiatalokat is nagy mértékben foglalkoztatják – derült ki a keddi eseményen. Nagy érdeklődés mutatkozott ugyanis Németh Zsolt látogatása iránt, amely során a fiatalok kérdezhettek is a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnökétől.

Rekecki Tibor, Törökkanizsa: „Nekem is van szavam ebben, hogy ki fog mit csinálni ott. Nekem ez fontos dolog.”

Brezovszki Gergő, Szabadka: „Egyáltalán nem vagyok bevándorláspárti, és ezért szeretnék egy szavazattal segíteni, hogy talán ne lehessen a vezetőség bevándorláspárti.”

Az Európai Unió jelenleg sorsdöntő helyzetben van, a tét pedig az, hogy Európa meg tudja-e őrizni a kontinens hagyományos kulturális jellegét – emelte ki az eseményen Németh Zsolt. A Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke arról is beszélt, hogy Magyarország elkötelezett támogatója Szerbia EU-s csatlakozásának: „A határokat átívelő nemzeti újraegyesítésnek is megfelelő keretet biztosíthat az Európai Unió. Ahogy a VMSZ jelmondata is mondja, mindannyian bekerülhetünk immáron az újraegyesült Európának a keretei között abba a feltételrendszerbe, amely lehetővé fogja tenni, hogy újra egy nemzetként tudjunk az élet minden területén élni.”

Pásztor István, a VMSZ elnöke az eseményen elmondta, fontos a fiatalokkal való párbeszéd, mivel ők azok, akik a későbbiekben alakítják majd a vajdasági magyar közösség sorsát: „Meghatározó szereplői fognak lenni a vajdasági magyar közéletnek és létnek. Ilyen szempontból, nem csak a választás szempontjából, hanem egyáltalán a közös gondolkodás szempontjából fontos ennek az eseménynek a megszervezése.”

Németh Zsolt legutóbb akkor járt az Európa Kollégiumban, amikor az még csak épült és tetőszerkezete sem volt – mondta el Pásztor István, majd hozzátette: örül annak, hogy a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke most belakva, teljes pompájában is láthatta az intézményt.

EP-választás 2019
Mindannyian
Európa Kollégium
Újvidék
Pásztor István
Németh Zsolt

Most

15:18, Frissítve: 15:40

Családi nap a Makkhetesen

Főzőverseny, kirakodóvásár, élőzene és gazdag művelődési műsor fogadta azokat, akik ma ellátogattak Szabadka makkhetesi helyi közösségébe.
14:45

Két ország, egy ellenőrzés

Holnaptól az észak-macedón és a szerb rendőrök egy épületben, közösen és egyszerűsítve végzik majd a határellenőrzést Tabanovcénél, illetve Preševónál.

Népszerű

Tűz pusztít Bosznia-Hercegovinában

Trebinje környékén, a Boszniai Szerb Köztársaságban az éj folyamán a lángok a szél miatt több kilométerre kiterjedtek. Félő, hogy a lángok a közelben elhelyezkedő Zasad településig jutnak.

Megtámadták a TSC szurkolóit Temerinben

A TSC szurkolóinak egy kisebb csoportját eddig ismeretlen tettesek megtámadták Temerinben, amikor a vasárnap esti Vojvodina elleni mérkőzés után hazafelé tartottak.

Tűz Szabadkán

Több autó is kiégett tegnap Szabadkán, a sugárút közelében, amikor kigyulladt a központi garázs a Šumska utcában.