Ugrás a tartalomra

„Németország bátorítja Szerbiát, hogy folytassa reformjait”

2018.02.27
16:01
2024.03.19
08:32
Forrás
Szerbiai RTV
Angela Merkel német kancellár Aleksandar Vučić szerb államfővel tárgyalt Berlinben.

Németország bátorítja Szerbiát, hogy folytassa reformjait, valamint támogatja az Európai Unió felé vezető útját - jelentette ki Merkel. Aleksandar Vučić kiemelte, Szerbia tudja, hogy nehéz feladat áll előtte és hogy sok problémát kell még megoldania, hogy az EU teljes jogú tagja lehessen.

Katonai tiszteletadás mellett fogadták Aleksandar Vučić szerb államfőt Berlinben. A német fővárosban tett hivatalos látogatása során Angela Merkel német kancellárral tárgyalt.Németországot lenyűgözte az, hogy Szerbia milyen jó úton halad a reformokat tekintve, továbbá értékeli az ország korrupció elleni küzdelmét - mondta a német kancellár a megbeszélést követő sajtótájékoztatón. Szerbia és Németország között különösen jó, és szoros a kapcsolat köszönve a Szerbiába érkező befektetőknek. Németország emiatt Szerbia jelentős partnerének számít - jelentette ki Angela Merkel.

Németország Szerbia egyik legnagyobb kereskedelmi partnere - jelentette ki a szerb államfő. Több mint 40 ezer lakos talált munkahelyet azokban a gyárakban, amelyeket Németország nyitott Szerbiában - emelte ki Aleksandar Vučić. Hozzátette, Szerbia és Németország között rekordmennyiségű árucsere-forgalom áll fenn, köszönve a Szerbiába érkező német befektetőknek. A cél az, hogy továbbra is megfelelő befektetői környezetet teremtsenek a külföldi beruházóknak. Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Mi ma Angela Merkel minden üzenetét megértettük. Szeretném neki megköszönni, hogy meghallgatott minket, hogy meghallgatta, mit gondol Szerbia. Mindent jól megértettünk, amiről Angela Merkel kancellár beszélt, valamint remélem, és biztos vagyok benne, hogy a Berlini Konferencián és az EU-val való további felgyorsított párbeszéden keresztül folytatni tudjuk annak a megerősítését, amiről Angela Merkel mindig beszélt, a konkrét eredmények megerősítését.”

A találkozón egyebek mellett a témák között szerepelt a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd. Vučić kiemelte, Szerbia felkészült olyan megoldásra is, amelynek eredményeként mindkét fél veszít valamit. Leszögezte: az ország készen áll kompromisszumot kötni Koszovó kérdésében.

Németország
Szerbia
reformok
Európai Unió
Angela Merkel
Aleksandar Vučić

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.