Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Nemzeti közösségek szervezeteit támogatja a tartományi művelődési titkárság

2021.06.03
07:31
2021.06.03
16:44
Forrás
Pannon RTV
A tartományi művelődési titkárság 8,6 millió dinárral támogatja a nemzeti közösségek művészeti, kulturális és könyvkiadási projektjeit. Az erről szóló szerződéseket Újvidéken írták alá.
Pannon RTV/Dragan Miljanić

16 nemzeti közösség 41 községből kapott támogatást az illetékes tartományi titkárságtól. 135 művészettel, kultúrával és könyvkiadással kapcsolatos projekt részesül támogatásban. A Gyöngyösbokréta és Durindó néptánc- és népzenei fesztivált 300 ezer dinárral támogatja a művelődési titkárság.

Ilia László, elnök, Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület, Törökbecse: „Tavaly elmaradt az epidémia végett, de az idén mindent megteszünk annak érdekében, hogy megtartsuk valamilyen formában.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

50 ezer dináros támogatásban részesült a Vajdasági Ifjúsági Központ, amit az Ifjúsági Etno Tábor megszervezésére fordítanak.

Botka Csaba, elnök, Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ: „Az idei évben ismét Temerinben fogjuk megszervezni a tavalyi évhez hasonlóan. Reméljük, hogy a tavalyi szerényebb kiadású táborunk után, fokozatosan vissza tudunk térni ahhoz a színvonalhoz, ahhoz a kínálathoz és azokhoz a lehetőségekhez, amiket tudtunk nyújtani a korábbi évek során.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Több mint száz vajdasági magyar szervezet pályázata részesült pozitív elbírálásban.

Kudlik Zoltán, tartományi művelődési segédtitkár: „13 százaléka került ennek az összegnek magyar szervezeteknek kiosztásra. Nagyon bízom abban, hogy a járványügyi helyzet enyhülésével a kulturális élet is be fog indulni, és ezek a rendezvények mind megtudnak majd valósulni.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Sok kisebbségi szervezetnek és egyesületnek ez az egyetlen támogatási forrása, és csak így tudják biztosítani a fennmaradásukat a szórványtelepüléseken - hangzott el az eseményen.

Dragana Milošević, tartományi művelődési titkár: „Amit biztosan ígérhetek a számos projekt kapcsán, a kiadói tevékenység terén, a művészet, a kortárs művészet, a számos hagyományos rendezvény terén is, hogy az elkövetkező időszakban a tartományi titkárság valóban jelentős összegeket szán ezek támogatására, mert mindez a sokszínűség a mi gazdagságunk.”

Az idén több mint háromszáz pályázat érkezett az illetékes tartományi titkársághoz.

nemzeti közösség
szervezet
támogat
tartományi
titkárság
művelődési
Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ
Durindó

Most

19:30, Frissítve: 21:47

Újra járható az M5-ös autópálya Lajosmizsénél

Az autópályán, Lajosmizse közelében a forgalom ismét zavartalanul haladhat. Kora este 3 gépkocsi ütközött az M5-ös autópályán Lajosmizsénél, a Szeged felé vezető oldalon - közölte a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.
18:11, Frissítve: 18:48

Kisorsolták az első lakásokat a nyereményjátékon

Šabacra és Kruševacra került a Vedd el a számlát és nyerj! nevű nyereményjáték első két díja, legalább is itt kaptak számlát a vásárlásukról a beküldők. Egy másfél szobás és egy kétszobás belgrádi lakás jár a nyerteseknek.
17:07, Frissítve: 17:19

Petr Pavel nyerte a cseh elnökválasztást

Petr Pavel nyugalmazott tábornok nyerte a cseh államfőválasztást - derül ki a statisztikai hivatal által közzétett, a szavazókörzetek 98 százalékában leadott és összeszámlált szavazatok alapján.
16:02, Frissítve: 17:22

Valamelyest csökkent a műtrágya ára

Az őszi 110 dináros ár helyett most akár 90 dinárért is megvásárolható a növények számára elengedhetetlen tápanyagforrás. A gazdák örülnek az árcsökkenésnek, de mint mondják, ez még mindig nagyon drága.

Népszerű

Gázt szállító vagonok siklottak ki Szabadkánál

Kisiklott egy propénnel teli tartályokat szállító vonat három vagonja Szabadkán. Információink szerint szivárgás nem történt, a balesetben pedig senki sem sérült meg. A vagonok sínre való visszahelyezése még folyamatban van.

Nyugdíjasok figyelmébe!

Februártól nyílik lehetőség jelentkezni a gyógyfürdők ingyenes igénybevételére. A kisnyugdíjasok kérhetik.