Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Nemzeti közösségek szervezeteit támogatja a tartományi művelődési titkárság

2021.06.03
07:31
2021.06.03
16:44
Forrás
Pannon RTV
A tartományi művelődési titkárság 8,6 millió dinárral támogatja a nemzeti közösségek művészeti, kulturális és könyvkiadási projektjeit. Az erről szóló szerződéseket Újvidéken írták alá.
Pannon RTV/Dragan Miljanić

16 nemzeti közösség 41 községből kapott támogatást az illetékes tartományi titkárságtól. 135 művészettel, kultúrával és könyvkiadással kapcsolatos projekt részesül támogatásban. A Gyöngyösbokréta és Durindó néptánc- és népzenei fesztivált 300 ezer dinárral támogatja a művelődési titkárság.

Ilia László, elnök, Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület, Törökbecse: „Tavaly elmaradt az epidémia végett, de az idén mindent megteszünk annak érdekében, hogy megtartsuk valamilyen formában.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

50 ezer dináros támogatásban részesült a Vajdasági Ifjúsági Központ, amit az Ifjúsági Etno Tábor megszervezésére fordítanak.

Botka Csaba, elnök, Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ: „Az idei évben ismét Temerinben fogjuk megszervezni a tavalyi évhez hasonlóan. Reméljük, hogy a tavalyi szerényebb kiadású táborunk után, fokozatosan vissza tudunk térni ahhoz a színvonalhoz, ahhoz a kínálathoz és azokhoz a lehetőségekhez, amiket tudtunk nyújtani a korábbi évek során.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Több mint száz vajdasági magyar szervezet pályázata részesült pozitív elbírálásban.

Kudlik Zoltán, tartományi művelődési segédtitkár: „13 százaléka került ennek az összegnek magyar szervezeteknek kiosztásra. Nagyon bízom abban, hogy a járványügyi helyzet enyhülésével a kulturális élet is be fog indulni, és ezek a rendezvények mind megtudnak majd valósulni.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Sok kisebbségi szervezetnek és egyesületnek ez az egyetlen támogatási forrása, és csak így tudják biztosítani a fennmaradásukat a szórványtelepüléseken - hangzott el az eseményen.

Dragana Milošević, tartományi művelődési titkár: „Amit biztosan ígérhetek a számos projekt kapcsán, a kiadói tevékenység terén, a művészet, a kortárs művészet, a számos hagyományos rendezvény terén is, hogy az elkövetkező időszakban a tartományi titkárság valóban jelentős összegeket szán ezek támogatására, mert mindez a sokszínűség a mi gazdagságunk.”

Az idén több mint háromszáz pályázat érkezett az illetékes tartományi titkársághoz.

nemzeti közösség
szervezet
támogat
tartományi
titkárság
művelődési
Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ
Durindó

Most

19:21

Kijevbe utazik a Vatikán külügyminisztere

A szentszéki diplomáciát vezető Paul Richard Gallagher érsek szerdától Ukrajnában a vallási és politikai élet képviselőivel találkozik, valamint felkeresi a háborús helyszíneket - közölte a Szentszék Twitter-fiókján kedden.
17:08

Vajdasági szavalók Bécsben

Verőfény néven 25. alkalommal szervezett zenés-verses vetélkedőt az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége Bécsben, a Collegium Hungaricumban.

Népszerű