Ugrás a tartalomra

Nemzeti tanácsi választások

2018.08.21
00:09
2018.09.24
17:09
Forrás
A szabadkai Városi Közigazgatás tájékoztatója
November 4-én lesznek a nemzeti tanácsi választások.

Szabadka Város Városi Közigazgatási Hivatala értesít minden nagykorú, cselekvőképes, a Szerb Köztársaság Állampolgárságával rendelkező polgárt, akinek lakóhelye Szabadka Város területén található, valamint minden olyan nagykorú, cselekvőképes, belföldön áttelepült személyt, akinek a tartózkodási helye Szabadka Város területén található, akik be vannak jegyezve a nemzeti kisebbségek külön választói névjegyzékébe, hogy az Állami közigazgatási és helyi önkormányzatok minisztere Határozatot hozott a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsai tagjainak megválasztása iránti választás kiírásáról, amely választás 2018. november 04-én lesz megtartva.

A Nemzeti kisebbség külön választási jegyzékének ideiglenes lezárásáról szóló végzéssel összhangban, a választási jegyzéket 2018. augusztus 15-én, 24,00 órakor zárták le, a nemzeti kisebbségek Nemzeti tanácsainak tagjait közvetlen választásokon választják meg:
    
az albán nemzeti kisebbség Nemzeti tanácsának 15 tagját
az askáli nemzeti kisebbség Nemzeti tanácsának 15 tagját
a bosnyák nemzeti kisebbség Nemzeti tanácsának 35 tagját
a bolgár nemzeti kisebbség Nemzeti tanácsának 19 tagját
a bunyevác nemzeti kisebbség Nemzeti tanácsának 19 tagját
a vlach nemzeti kisebbség Nemzeti tanácsának 23 tagját
a görög nemzeti kisebbség Nemzeti tanácsának 15 tagját
az egyiptomi nemzeti kisebbség Nemzeti tanácsának 15 tagját
a magyar nemzeti kisebbség Nemzeti tanácsának 35 tagját
a német nemzeti kisebbség Nemzeti tanácsának 15 tagját
a lengyel nemzeti kisebbség Nemzeti tanácsának 15 tagját
a roma nemzeti kisebbség Nemzeti tanácsának 35 tagját
a román nemzeti kisebbség Nemzeti tanácsának 23 tagját
a ruszin nemzeti kisebbség Nemzeti tanácsának 19 tagját
a szlovák nemzeti kisebbség Nemzeti tanácsának 29 tagját
a szlovén nemzeti kisebbség Nemzeti tanácsának 15 tagját
az ukrán nemzeti kisebbség Nemzeti tanácsának 15 tagját
a cseh nemzeti kisebbség Nemzeti tanácsának 15 tagját.


A nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsainak elektori közgyűlésen megválasztandó tagjai:

-    a makedón nemzeti kisebbség Nemzeti tanácsának 23 tagja
-    az orosz nemzeti kisebbség Nemzeti tanácsának 15 tagja
-    a montenegrói nemzeti kisebbség Nemzeti tanácsának 23 tagja
-    a horvát nemzeti kisebbség Nemzeti tanácsának 29 tagja.
 
    
A külön választási jegyzék ideiglenes lezárása után, a jegyzékbe történő új bejegyzést vagy a jegyzékbeli változásokat az ideiglenes lezárást követő naptól, azaz 2018. augusztus 16. -tól kezdődően lehet elvégezni. 


A Nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló törvény 47. cikkelye, 3. bekezdésének rendelkezéseivel, és a Nemzeti kisebbség külön választási jegyzékének vezetésének módjáról szóló szabályzat („a SZK Hivatalos közlönye“, szám 61/2018) 3. cikelye, 1. bekezdésének rendelklezései értelmében, a külön választási jegyzékbe történő bejegyzés kizárólag a nemzeti kisebbség tagjának személyes kérelmére végezhető el, amely kérelmet sajátkezű aláírással ellátva, írásban kell benyújtani Szabadka Város Közigazgatási hivatalánál, a lakóhely szerint, azaz a tartózkodási hely szerint, a belföldön áttelepült személyek esetében. 
    A külön választási jegyzékből való törlést, a fenn idézett Szabályzat 5. cikkelye, 1. bekezdésének rendelkezései alapján, hivatalból végzik el, vagy a benyújtott törlési kérelem alapján, amelyet sajátkezű aláírással, írásban kell benyújtani Szabadka Város Közigazgatási hivatalánál, a lakóhely szerint, azaz a tartózkodási hely szerint, a belföldön áttelepült személyek esetében. 
A fenn leírt Szabályzat 7. cikkelyének rendelkezései alapján, a nemzeti kisebbség minden tagja jogosult arra, hogy betekinsen a nemzeti kisebbség külön választási jegyzékébe, a bejegyzett személyes adatainak ellenőrzése céljából a lakóhely szerint, azaz a tartózkodási hely szerint, a belföldön áttelepült személyek esetében, a személyi adatok védelmét szabályozó törvény rendelkezéseivel összhangban. 
    A külön választási jegyzék időszerűségének fenntartására illetékes városi közigazgatási hivatal, elvégzi azon választópolgárok bejegyzését, akik még nincsenek bejegyezve, és a már bejegyzett adatok módosítását, egészen a választói jegyzék lezárásáig, azaz legkésőbb a választások megtartása előtt 15 nappal, vagyis legkésőbb 2018. október 19-én,  24:00 óráig.
    A nemzeti kisebbségek külön választási jegyzékének lezárását követően, egészen a választást megelőző 72 óráig, vagyis 2018. október 31-ig a korábban nem bejegyzett választók bejegyzését, vagy adatváltoztatásokat a külön választási jegyzékben az állami közigazgatási és helyi önkormányzatok minisztériuma végezheti el. 
    A nemzeti kisebbségek külön választási jegyzékébe való betekintést, valamint a bejegyzést, törlést, vagy adatváltoztatást, kiegészítést és javítást minden munkanapon elvégezheti Szabadka Város Közigazgatási hivatala, Általános közigazgatási és közös feladatok titkárságának Általános közigazgatási és közös feladatok szolgálatánál – a Városháza épületében, Szabadság tér 1, II. emelet, 215-ös terem, 07:00 órától 15:00 óráig és szombaton 08:00-tól  12:00 óráig, továbbá a Helyi irodákban is, az alábbi munkaidőbeosztásuk szerint:

BAJMOKI HELYI IRODA – Bajmok és Mišićevo településekre 
kedd, szerda és péntek, 07:00 -től 15:00 óráig

CSANTAVÉRI HELYI IRODA – Csantavér, Višnjevac és Bačko Dušanovo településekre
szerda és péntek, 07:00 -től 15:00 óráig

PALICSI HELYI IRODA – Palics, Ludas, Hajdújárás és Királyhalom településekre
minden munkanapon 07:00 -től 15:00 óráig

TAVANKÚTI HELYI IRODA – Alsó Tavankút, Felső Tavankút és Mérges településekre
hétfő és csütörtök,  07:00 -től 15:00 óráig

NAGYFÉNYI HELYI IRODA  - Nagyfény, Újnagyfény és Györgyén településekre
kedd és csütörtök,  07:00 -től 15:00 óráig

    
    Azok, akik 2018. november 04-ig nagykorúak lesznek, de nincsenek bejegyezve a nemzeti kisebbségek külön választási jegyzékébe, élhetnek választói jogaikkal, amennyiben 2018. október 19-ig, azaz a nemzeti kisebbségek külön választási jegyzékének lezárásáig   elvégzik a választói jegyzékbe történő bejagyzésüket Szabadka Város egységes választói jegyzékében. A külön választói jegyzék lezárását követően Szabadka Város Városi közigazgatási hivatala a változások bejegyzése iránti kérelmeket, mellékleteikkel egyetemben, elektronikus úton haladéktalanul eljuttatja az illetékes Minisztériumhoz.
A Minisztérium hivatalos internetes honlapján betekintés végezhető a külön választási jegyzékbe, a személyes adatok védelmét szabályozó törvény rendelkezéseivel összhangban. 
    A jóváhagyott választási listák meghatalmazott hordozói, a törvényes előírásokkal összhangban jogosultak betekintést végezni a külön választási jegyzékbe, valamint a hivatalos iratokba is betekintést végezhetnek, amelyek alapján a külön választási jegyzéket vezető illetékes szervek a bejegyzéseket, törléseket, változtatásokat, kiegészítéseket vagy javításokat végzik a választási jegyzékben.

Nemzeti Tanácsok

Most

13:35

Lesz-e fagykár a gyümölcsösökben?

Idén is, mint jó pár évre visszamenőleg kora tavaszi fagyokkal szembesültek a gyümölcstermelők. Az elmúlt hetekben a fagyzugos helyeken a hajnali órákban a -4, -6 fokot is elérte a hőmérséklet.
13:20, Frissítve: 13:26

Tojásvadászat Királyhalmon

Tojásfadíszítés, kézműves foglalkozás és kincskeresés - ez várt ma a gyerekekre Királyhalmon. A kultúrotthon előtti parkban örömmel gyűjtötték a húsvéti kincseket a legkisebbek.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.