Ugrás a tartalomra

Nemzeti tanácsi választások: szerda éjfélig fogadják el az aláírások gyűjtésére szolgáló űrlapokat

2018.08.20
09:20
2018.09.24
17:10
Forrás
Pannon RTV
18 nemzeti közösség közvetlenül, 4 elektori rendszerrel fog megválasztani.

Szerdán éjfélig kell elfogadnia a szerbiai választási bizottságnak azokat az űrlapokat, amelyekkel a nemzeti tanácsi választásokon indulók az aláírásokat gyűjthetik. A többi választáshoz szükséges irat jóváhagyása is minden bizonnyal megtörténik az említett időpontig - mondta a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában Ladóczki Gyula.

A Köztársasági Választási Bizottság tagja kifejtette: a 22 nemzeti közösségből 18 közvetlenül, 4 pedig elektori rendszerrel fogja megválasztani tanácstagjait. Hamarosan a választói névjegyzéket is frissítik, és pontosabb képet kaphatunk arról is, hogy hány személy iratkozott fel a külön jegyzékre. Aki lakóhelyet változtatott, de korábban már feliratkozott, az ellenőrizze, hogy neve szerepel-e még a listán, és amennyiben nem akkor kérvényezheti az újrafelvételt. Azt, hogy valaki szerepel-e a külön névjegyzéken azt az államigazgatási minisztérium honlapján a www.mduls.gov.rs címen, illetve a Köztársasági Választási Bizottság honlapján is a www.rik.parlament.gov.rs oldalon is leellenőrizheti. Ladóczki Gyula kiemelte, hogy személyesen is van rá lehetőség a helyi közösségek irodájában, ahol kérvényezheti a szavazó, hogy kerüljön fel a listára, ha még nincs rajta.

Ladóczki Gyula, tag, Köztársasági Választási Bizottság: „Érvényes személyi igazolvány szükséges ehhez, esetleg az útlevél. Ugyanez érvényes a választás napjára is. Amellett, hogy feliratkozott a külön választói névjegyzékbe, érvényes személyigazolvánnyal vagy útlevéllel kell szavazni. Itt egy kis változás történt az elmúlt évekhez viszonyítva, mert jogosítvánnyal is lehetett szavazni. A kártyás rendszerben azonban itt már nem szerepel a választók személyi száma, így ez a lehetőség már nem áll fenn. Azt mondanom sem kell, hogy csak szerb okmányokkal lehet, Magyarokkal nem.”

nemzeti tanács
választás
űrlap
aláírás

Most

21:33, Frissítve: 21:52

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.
20:29, Frissítve: 20:38

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről, az ukrajnai háborúról, az EU és Törökország közötti kapcsolatokról, a közel-keleti konfliktusról és a libanoni fejleményekről fognak tárgyalni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.