Ugrás a tartalomra

„A nemzetközi együttműködés az alapja az emberiség fejlődésének”

2021.10.12
06:54
2021.10.12
07:07
Forrás
Pannon RTV
Az el nem kötelezett országok mozgalmának tagjai látogattak két napra Belgrádba. 120 ország képviselete érkezett meg a szerb fővárosba.

Az el nem kötelezettek mozgalmának kétnapos belgrádi, jubileumi csúcstalálkozóját ma Aleksandar Vučić szerb elnök nyitotta meg a belgrádi vásár épületében. Hangsúlyozta, a nemzetközi együttműködés az alapja az emberiség fejlődésének. Leszögezte, a béke az alapja mindennemű politikai, gazdasági és kulturális együttműködésnek. A kétnapos eseményt a mozgalom jelenlegi elnöklője, Azerbajdzsán elnöke nyitotta meg.

Az esemény azzal kezdődött, hogy a résztvevő államok elfogadták a napirendet, majd pedig a mozgalom jelenlegi elnöklője, Azerbajdzsán köztársasági elnöke, Ilham Alijev szólt az országok képviselőihez. Egyebek között hitet tett amellett, hogy az el nem kötelezett országok között a továbbiakban erősíteni kell az együttműködést.

Az eseményen a házigazda Szerbia elnöke, Aleksandar Vučić is köszöntötte a résztvevőket. Bő 10 perces beszédében számos aktuális kérdést érintett. „Üdvözöljük önöket itthon, Belgrád büszke házigazda volt és lesz is mindenki számára, aki békét hordoz a lelkében, és azt az alapvető értékrendet, amelyet elődeink vallottak, amikor megalakították ezt a mozgalmat. Ez az értékrend a békére épül. A béke az alapja az együttműködésnek, legyen az politikai, kulturális vagy gazdasági.”

Az el nem kötelezettek mozgalma a világ szabadságszerető részének szimbóluma volt, azoké az államoké, amelyek hajlandóak voltak harcolni saját integritásukért, függetlenségükért, autonómiájukért - mondta Vučić, aki szerint ezt napjainkban is folytatni kell. Szerbia tudja, milyen nehéz ez a küzdelem - húzta alá a szerb elnök. „Az összes küzdelmünk közül a legfájdalmasabb az, hogy megőrizzük szuverenitásunkat és területi integritásunkat, ez pedig a koszovói kérdés megoldására vonatkozik. Harcolva a szuverenitás és a terülteti integritás mellett, Szerbia egyidőben védi azokat az alapvető értékeket, amelyet az ENSZ Alapokmánya, valamint a nemzetközi jog garantál, és néhányat azon értékek közül, amelyek alapján a mozgalmat megalapították.”

A szerb elnök szavai szerint Szerbia a kihívások ellenére elkötelezett minden esetben a kompromisszumos megoldásra, hogy garantálja a hosszútávú békét és stabilitást Koszovó kapcsán. Vučić a nemzetközi együttműködésről is szót ejtett. „Büszkék vagyunk arra, hogy egy olyan ország vagyunk, amely katonailag semleges és stratégiai szempontból az Európai Unió felé tart, egyúttal erősíti régi, tradicionális, tiszta, erős baráti viszonyát az afrikai, latin-amerikai, ázsiai, Csendes-óceáni térségbeli országokkal, és amelyek Belgrád, Szerbia és Jugoszlávia számára különleges jelentőséggel bírtak.”

A jubileumi ünnepségen érdekesség, hogy először most vesz részt Oroszország küldöttsége, megfigyelőként. A konferencián egyébként, amely két napig tart, és amelyre 4000 embert várnak, minden járványügyi intézkedést betartanak, a részvételt oltáshoz és negatív PCR-teszthez kötötték.

el nem kötelezett országok
Aleksandar Vučić
Belgrád

Most

11:06, Frissítve: 11:11

Verstappené a Red Bull századik pole pozíciója

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Kínai Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamon ő rajtol majd az élről.
10:14

Verséneklő koncertet tartottak Ürményházán

A Vajdaságban tevékenykedő három Petőfi Sándor Program ösztöndíjasának együttműködésével jött létre a magyar költészet napja alkalmából megrendezett zenés műsor, amit az ürményházi Szent Anna Római Katolikus Templomban mutattak be.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.