Ugrás a tartalomra

Nemzetpolitikai kérdésekről tartott előadást Potápi Árpád János

2018.10.29
14:20
2024.03.19
08:42
Forrás
Pannon RTV
A jövő évi európai parlamenti választáson szavazhassanak a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok is - erre nyújtott be törvénymódosító-javaslatot Semjén Zsolt kormányfő-helyettes

Erről és más nemzetpolitikai kérdésekről tartott előadást Potápi Árpád János. A magyar nemzetpolitikai államtitkár beszélt a Magyar Állandó Értekezlet következő üléséről, az óvodafejlesztésekről, de a szerbiai nemzeti tanácsi választásokról is. Gratulált az MNT elmúlt 4 éves teljesítményéhez. Potápi szólt arról is, hogy a következő időszak fő feladatai lesznek az identitáserősítés, a családok támogatása és a szülőföldön való boldogulás erősítése.

November 15-én ülésezik Budapesten a Magyar Diaszpóra Tanács, másnap pedig a Magyar Állandó Értekezlet – jelentette be a hétfői sajtóreggelin Potápi Árpád János, magyar nemzetpolitikai államtitkár. A MÁÉRT a legmagasabb szintű magyar-magyar fórum, ahova a magyar kormány és a magyarországi pártok mellett minden legitim külhoni magyar szervezetet meghívnak. Itt születik döntés a következő tematikus évről. Potápi Árpád János, nemzetpolitikai államtitkár, Magyarország: „A keret nagyságrendje marad, ez egymilliárd forint. Remélem, hogy a családtámogatásnál, a családok támogatásánál tudunk maradni. Az idei a külhoni magyar családok éve volt, jövőre pedig a külhoni magyar közösségek, kisközösségek, vagy pedig a külhoni magyar gyermekek éve program lesz.”

Potápi előadásában beszélt a vasárnapi, szerbiai nemzeti tanácsi választásokról is, és szavazásra buzdított: „A magyarságnak létérdeke, hogy a magyar nemzeti tanácsot meg tudja erősíteni. Nagyon büszke vagyok arra az elért eredményre, amit az előző évben Pásztor elnök úrral, illetve Hajnal Jenő elnök úrral elértünk közösen. Ez a közösen azt jelenti, hogy ők 98 százalékban, mi pedig 2 százalékban.”

Dübörög az óvodafejlesztés a Kárpát-medencében. Így fogalmazott Grezsa István. A magyar kormánybiztos elmondta: 33 és fél milliárd forintból 103 óvoda újult meg. Ennek eredményeként 6 ezerrel nőtt egy év alatt a külhoni magyar óvodások száma. Így 54000 magyar óvodás van határon túl. Grezsa István, miniszteri biztos, Magyarország: „Délvidéken elsősorban a szórványóvodai központok kialakítását javasolta a stratégiai partnerünk, a Magyar Nemzeti Tanács, akinek elnökével Törökkanizsától Székelykevéig a szórvány minden szintjét bejártuk az elmúlt hetekben. Azt tapasztaljuk, hogy nem csak a magyar közösséget vitalizálja, hanem a többségi nemzetet is gondolkodóba ejti és reméljük, hogy arra sarkalja, hogy a magyar óvodákba szerb állami források is induljanak meg.”

A magyar nemzetpolitika nem csak a kárpát-medencei, hanem a diaszpóra magyarságára is odafigyel. Szilágyi Péter, miniszteri biztos, Magyarország: „Szervezetekkel napi kapcsolatban vagyunk mondhatjuk azt, a kormányzati és a diaszpórában működő szervezetek. Másrészt kialakult az a támogatási rendszer, ami korábban nem volt. A legfontosabb porgramunk a Kőrösi Csoma Sándor program, amelyben 142 fiatal teljesí szolgálatot.”

Az egyszerűsített honosítás lehetőségével eddig csaknem 1 millió 40 ezren éltek.

A sajtóreggelin bejelentették, hogy Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes törvénymódosító javaslatot nyújtott be, hogy a jövő évi európai parlamenti választáson azon magyar állampolgárok is szavazhassanak, akik nem rendelkeznek magyarországi lakcímmel.

Semjén Zsolt

Most

13:35

Lesz-e fagykár a gyümölcsösökben?

Idén is, mint jó pár évre visszamenőleg kora tavaszi fagyokkal szembesültek a gyümölcstermelők. Az elmúlt hetekben a fagyzugos helyeken a hajnali órákban a -4, -6 fokot is elérte a hőmérséklet.
13:20, Frissítve: 13:26

Tojásvadászat Királyhalmon

Tojásfadíszítés, kézműves foglalkozás és kincskeresés - ez várt ma a gyerekekre Királyhalmon. A kultúrotthon előtti parkban örömmel gyűjtötték a húsvéti kincseket a legkisebbek.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.