Ugrás a tartalomra
Tanjug via AP/Markku Ulander/Lehtikuva

A néppárti szövetség pártvezetőinek többsége támogatja Webert

2018-11-08
17:59
2018-11-08
18:33
Forrás
Pannon RTV
A Helsinkiben tartózkodó Vučić szerb elnök is néppárti sikert remél a jövő évi EP-választáson. Pásztor István, a VMSZ elnöke azt reméli, hogy Weber érzékenyebben viszonyul az Unió bővítéséhez.

Manfred Webert a néppárti pártszövetség legtöbbjének vezetője támogatta csúcsjelöltségében. Közöttük volt Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor magyar kormányfő is. A csúcsjelölt, vagyis a Spitzenkandidat lehet jövőre a Néppárt jelöltje az Európai Bizottság elnöki tisztségére. Ez a jelenlegi állás szerint egyenes út ahhoz, hogy ő legyen Jean-Claude Juncker utóda az Európai Bizottság élén. A Helsinkiben tartózkodó Aleksandar Vučić szerb elnök is a néppárti sikerben reménykedik a jövő évi EP-választáson. Pásztor István, a VMSZ elnöke azt reméli, hogy Weber érzékenyebben viszonyul az Unió bővítéséhez.

Orbán Viktor már korábban egyértelművé tette, hogy a Fidesz is a keresztény-demokrata elveket valló Manfred Webert támogatja. Magyarország miniszterelnöke Helsinkiben kijelentette: nincs erős Európa sikeres nemzetek nélkül. Orbán Viktor úgy vélte, először helyre kell állítani az Európai Néppárt egységét, majd hozzátette: az európai választásokat mindenkinek a saját országában kell megnyernie, és ahhoz, hogy az EPP újra a győztesek pártja legyen, győztes miniszterelnökökre van szükség.

Orbán Viktor, miniszterelnök, Magyarország: „Nemzetek nélkül Európa elvesztené identitását, elvesztené lelki és kulturális arculatát. Európa vagy a nemzetek Európája lesz vagy nem lesz. A szocialisták, a liberálisok és a zöldek egy gyökereit vesztett Európát akarnak. A mi európai víziónk azonban a nemzetek Európája.”

Aleksandar Vučić elmondta, a Szerb Haladó Párt is a most megválasztott Manfred Webert támogatta. Szerbia államfője aláhúzta, az egész Nyugat-Balkán számára jó lenne, ha a néppártiak többségben lennének az Európai Parlamentben a következő választásokon.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Az egész Nyugat-Balkán számára jó lenne, ha az Európai Néppárt többségben lenne az Európai Parlamentben a következő választásokon, mert akkor továbbra is meglenne egyfajta biztonság és tudnánk, hogy mi vár ránk a jövőben. Ha pedig különös eredmény születne, ami egyáltalán nem kizárt, akkor annak bizonytalanság lehet a következménye.”

Deli Andor szintén jelen volt a Helsinkiben tartott kongresszuson. A vajdasági származású fideszes EP-képviselő szerint Manfred Weber az, aki értékrendben a legközelebb áll akár az anyaországi, akár a vajdasági magyar közösséghez.

Deli Andor, EP-képviselő, Fidesz-KDNP (VMSZ): „Egy olyan irányba tett lépést a néppárt, hogy megőrizze az egységet és egy összeurópai vonalat fog valószínűsíthetően felállítani, amely egységesen és egyformán próbálja kezelni keletet és nyugatot, északot és délt. Nagyon sok megosztottságot láttunk Európában és az ő programjában is felvállalt szerepe épp az, hogy itt egyfajta egységet próbáljon kovácsolni, egyfajta hidat építsen ezek a felek között.”

Pásztor István szerint Manfred Weber bajor származása és keresztény-demokrata értékrendje miatt a legjobb választás Szerbia és a vajdasági magyarság szempontjából. A VMSZ elnöke hozzátette: reméli, hogy az Európai Néppárt nyerni fog a jövő évi Európai Parlamenti választáson.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Azt remélem, hogy Weber úr lesz a bizottság elnöke és egy olyan programot fogalmaz meg, amelyik egyrészről egy határozott perspektívát, európai perspektívát lát elő a nyugat-balkáni térség tekintetében, elsősorban Szerbia vonatkozásában, és azt remélem, hogy az ő vezetése alatt az Európai Unió szembenéz mindazokkal a problémákkal, amikkel most már évek óta küszködik.”

Weber ellenfele a másik legnagyobb frakció, a baloldal képviseletében Frans Timmermans, az Európai Bizottság holland alelnöke lehet. Az EP-választásokat jövő év májusában tartják.

Manfred Weber
európai néppárt
Orban
Vucic
Pásztor István
Deli Andor

Most

Népszerű

Látványkonyhával várja vendégeit a Varga Csárda

Ünnepséggel, állófogadással nyitotta meg kapuit az új Varga Csárda Magyarkanizsán. Az egykori Halászcsárda helyén kialakított új étterem látványkonyhával és széles halétel különlegességekkel szolgál.

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Vasárnap kora este sűrű füst gomolygott az Arsenije Čarnojević és a Szép Ferenc utca kereszteződésénél. A közlekedés teljesen megbénult, mert a látási viszonyok minimálisra csökkentek.

Állami ünnep van

A ma és holnap állami ünnep van Szerbiában, ezért a hétfő is munkaszüneti nap.

Sok rendőr szakmát vált

Egyre több közrendőr és tiszt hagyja el hivatását és választ másik szakmát magának - tájékoztat a szerbiai rendőrök reprezentatív szakszervezete.