Ugrás a tartalomra

A néppárti szövetség pártvezetőinek többsége támogatja Webert

2018.11.08
17:59
2024.03.19
08:43
Forrás
Pannon RTV
A Helsinkiben tartózkodó Vučić szerb elnök is néppárti sikert remél a jövő évi EP-választáson. Pásztor István, a VMSZ elnöke azt reméli, hogy Weber érzékenyebben viszonyul az Unió bővítéséhez.

Manfred Webert a néppárti pártszövetség legtöbbjének vezetője támogatta csúcsjelöltségében. Közöttük volt Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor magyar kormányfő is. A csúcsjelölt, vagyis a Spitzenkandidat lehet jövőre a Néppárt jelöltje az Európai Bizottság elnöki tisztségére. Ez a jelenlegi állás szerint egyenes út ahhoz, hogy ő legyen Jean-Claude Juncker utóda az Európai Bizottság élén. A Helsinkiben tartózkodó Aleksandar Vučić szerb elnök is a néppárti sikerben reménykedik a jövő évi EP-választáson. Pásztor István, a VMSZ elnöke azt reméli, hogy Weber érzékenyebben viszonyul az Unió bővítéséhez.

Orbán Viktor már korábban egyértelművé tette, hogy a Fidesz is a keresztény-demokrata elveket valló Manfred Webert támogatja. Magyarország miniszterelnöke Helsinkiben kijelentette: nincs erős Európa sikeres nemzetek nélkül. Orbán Viktor úgy vélte, először helyre kell állítani az Európai Néppárt egységét, majd hozzátette: az európai választásokat mindenkinek a saját országában kell megnyernie, és ahhoz, hogy az EPP újra a győztesek pártja legyen, győztes miniszterelnökökre van szükség.

Orbán Viktor, miniszterelnök, Magyarország: „Nemzetek nélkül Európa elvesztené identitását, elvesztené lelki és kulturális arculatát. Európa vagy a nemzetek Európája lesz vagy nem lesz. A szocialisták, a liberálisok és a zöldek egy gyökereit vesztett Európát akarnak. A mi európai víziónk azonban a nemzetek Európája.”

Aleksandar Vučić elmondta, a Szerb Haladó Párt is a most megválasztott Manfred Webert támogatta. Szerbia államfője aláhúzta, az egész Nyugat-Balkán számára jó lenne, ha a néppártiak többségben lennének az Európai Parlamentben a következő választásokon.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Az egész Nyugat-Balkán számára jó lenne, ha az Európai Néppárt többségben lenne az Európai Parlamentben a következő választásokon, mert akkor továbbra is meglenne egyfajta biztonság és tudnánk, hogy mi vár ránk a jövőben. Ha pedig különös eredmény születne, ami egyáltalán nem kizárt, akkor annak bizonytalanság lehet a következménye.”

Deli Andor szintén jelen volt a Helsinkiben tartott kongresszuson. A vajdasági származású fideszes EP-képviselő szerint Manfred Weber az, aki értékrendben a legközelebb áll akár az anyaországi, akár a vajdasági magyar közösséghez.

Deli Andor, EP-képviselő, Fidesz-KDNP (VMSZ): „Egy olyan irányba tett lépést a néppárt, hogy megőrizze az egységet és egy összeurópai vonalat fog valószínűsíthetően felállítani, amely egységesen és egyformán próbálja kezelni keletet és nyugatot, északot és délt. Nagyon sok megosztottságot láttunk Európában és az ő programjában is felvállalt szerepe épp az, hogy itt egyfajta egységet próbáljon kovácsolni, egyfajta hidat építsen ezek a felek között.”

Pásztor István szerint Manfred Weber bajor származása és keresztény-demokrata értékrendje miatt a legjobb választás Szerbia és a vajdasági magyarság szempontjából. A VMSZ elnöke hozzátette: reméli, hogy az Európai Néppárt nyerni fog a jövő évi Európai Parlamenti választáson.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Azt remélem, hogy Weber úr lesz a bizottság elnöke és egy olyan programot fogalmaz meg, amelyik egyrészről egy határozott perspektívát, európai perspektívát lát elő a nyugat-balkáni térség tekintetében, elsősorban Szerbia vonatkozásában, és azt remélem, hogy az ő vezetése alatt az Európai Unió szembenéz mindazokkal a problémákkal, amikkel most már évek óta küszködik.”

Weber ellenfele a másik legnagyobb frakció, a baloldal képviseletében Frans Timmermans, az Európai Bizottság holland alelnöke lehet. Az EP-választásokat jövő év májusában tartják.

Manfred Weber
Európai Néppárt
Pásztor István
Deli Andor

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.