Ugrás a tartalomra
audiovisual.ec.europa.eu

Nincs konkrét csatlakozási dátum a nyugat-balkáni csúcs után

2021.10.13
20:59
Forrás
Pannon RTV
Szlovéniában találkoztak a nyugat-balkáni országok vezetői és az Európai Parlament képviselői, az Európai Tanács vezetői.

Arról, hogy milyen eredményt hozott ez a találkozó, ha hozott egyáltalán, hiszen konkrét dátum nem hangzott el, arról Deli Andor európai parlamenti képviselőt kérdeztük meg Közügyek című hírháttérműsorunkban.

Pannon RTV

A képviselő elmondta, nagyon felemásnak mondható maga a találkozó, ugyanis eléggé magasak voltak az elvárások.  Hozzátette,  hogy mindenki, akik a bővítés gyorsítását szeretné látni, mindenképpen csalódást kellett, hogy érezzen a záródokumentum tartalmát látva. Deli Andor ugyanakkor azt is valószínűsítette, hogy a realitást látva, ez volt a maximum, amit a szlovén elnökség el tudott érni jelen körülmények között. A bővítés, mint téma továbbra is napirenden van, de ahogyan azt Ursula von der Leyen a régiót járva többször is elmondta, az Unió kész ugyan a bővítésre, viszont az összes jelenlegi tagállam közös akarata és egyetértése is kell.

Deli Andor, EP-képviselő, Fidesz-KDNP:  Azt gondolom, hogy nagy hiányt érzünk amiatt, hogy konkrét dátum nem került meghatározásra, és ez mindenképpen egy olyan helyzetet teremt, amelyben nehéz kommunikálni azt, hogy mikor is várható az Unióba való belépés. És ha a politika mezejét nézzük, a politikai gondolkodást nézzük, ezt nagyon nehéz kommunikálni az emberekkel, a választópolgárokkal, ugyanis nagyon nehéz egy állandó lelkesedést fönntartani egy olyan dolog iránt, aminél nem tudjuk, hogy mikor fog bekövetkezni. Azt hiszem, hogy a nyugat-balkáni országok és Szerbia is egy ilyen helyzetben van, de hallva a szerb elnök nyilatkozatait és a régió más vezetőinek nyilatkozatait, talán még mindig van egy kis türelem a Nyugat-Balkán részéről a tekintetben, hogy mikor is fog ez bekövetkezni.”

 

Nyugat-Balkán
Nyugat-Balkán csúcs
nyugat-balkáni
Deli Andor
Európai Unió

Most

12:28

Kevés termés, alacsony ár - Bajban az almatermesztők

Már évek óta nem kecsegtető az almatermesztők helyzete Szerbiában, így Észak-Bácskában sem. Sem az időjárás, sem a piaci és felvásárlói körülmények nem kedveztek a termelőknek. Azt mondják, ennyi pénzért nem éri meg külföldre szállítani.
11:07, Frissítve: 11:15

Új helyszínre kerül a palicsi Kalandpark

Az elmúlt év októberében még a strandon kezdték el építeni, immár viszont a Palicsi Állatkertben kapott helyet. Az erről szóló döntést a helyi önkormányzat és a Palics Park Kft. közösen hozta meg.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.