Ugrás a tartalomra
Tanjug

Norvégiában tanuló szerbiai egyetemistákkal is találkozott Vučić

2022.11.29
13:22
2022.11.29
16:47
Forrás
Szerbiai RTV
Kétnapos norvégiai tartózkodása részeként Aleksandar Vučić szerb államfő Trondheimbe látogatott, ahol megtekintette a norvég tudományos és technológiai egyetemet.

Trondheim jelentős egyetemi város és tudományos központ, ahol több mint 40 ezer egyetemista tanul. Szerbia elnöke megtekintette az egyetemi laboratóriumokat, és baktériumok tenyésztésében is részt vett, új technológiák alkalmazásával.

Vučić találkozott az ott tanuló szerbiai egyetemistákkal is. Elmondta, ők a lehető legjobb módon képviselik Szerbiát, és reményét fejezte ki, hogy tanulmányaik befejeztével hazatérnek majd. Beszélt arról is, hogy a következő időszakban szükség lesz Szerbiában megújuló energiaforrásokkal foglalkozó szakemberekre. Hozzátette, a norvégok vezető szerepet töltenek be ezen a területen, ezért is olyan fontos, hogy sikerült velük létrehozni az együttműködést. Szerinte ezzel összhangban kell fejleszteni az oktatást Szerbiában.

„Nagy beruházások érkezhetnek hozzánk. Természetesen ki kell számolni, mi a legjobb az országunk számára. Mindenki szívesen fektet be szélerőmű-parkba, mert ma már nem kell beszereznie úgynevezett villamosenergia-vásárlási engedélyeket, mert a piacunk rendkívül drágán értékesítheti az áramot, de nekünk el kell érnünk bizonyos dolgokat a magunk javára. Az rendben van, keressenek pénzt, de nekünk elővásárlási jogot kell kapnunk erre a villanyáramra. Legalább némi engedményt kapjunk abból az óriási piaci árból, ami most van, ha már a saját földünket, a saját levegőnket adjuk hozzá, lehetőséget, hogy a területünkön áramot termeljenek. Ezek természetesen nem könnyű megbeszélések. A zöld beruházást a legkönnyebb bevonzani, sok az érdeklődő, de meg kell találni, mi szolgálja leginkább az érdekeinket.”

Norvégia
tudomány
egyetemista
Aleksandar Vučić

Most

09:54, Frissítve: 10:29

Busóbemutató a VM4K-ban

A busómaszkfaragás fortélyaival és a busójárás történetével ismerkedhettek meg csütörtök este mindazok, akik ellátogattak a szabadkai VM4K Klubhelyiségébe.
07:22, Frissítve: 08:00

Lehűlést hoz a borulás

Ma túlnyomóan felhős idő várható. Először Szerbia északi részén, tehát Vajdaságban lesz egyre borultabb az ég, a felhősödés azután az ország többi részére is kiterjed.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.