Ugrás a tartalomra
MTI/Szigetváry Zsolt

Novák: az anyanyelv és a kultúra köti össze Erdélyt és Magyarországot

2022.05.19
15:31
Forrás
MTI
Magyar anyanyelvünk, közös történetünk és kultúránk az, ami összeköti Erdélyt Magyarországgal - mondta Novák Katalin a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Erdély épületegyüttesének megnyitóján Szentendrén.

A magyar köztársasági elnök kiemelte, az erdélyi magyar kultúra nem a múltunk egy darabja, hanem a jelenünk része, kulcs a magyar jövőhöz. Erdély nélkül Magyarország sem lenne ugyanaz - hangsúlyozta.

Kitért arra is, hogy Szentendréről egyenesen Erdélybe vezet az útja. Meglátogatja Kolozsvárt, részt vesz egyebek mellett a tíz most felújított templom egyikének szentelésén.

A szentendrei épületegyüttes első kiállítási egységében az érdeklődők bepillantást nyerhetnek az erdélyi falu, a székelyföldi városok lakóinak polgárosodó életébe.

Novák Katalin
Magyarország
Erdély

Most

11:50

Csaknem 40 fokkal köszönt be a július

36-37 Celsius fokos meleggel köszöntött be a július. Jó hír viszont, hogy már csak pár napig kell kibírni a kánikulát, a jövő hét elején enyhe lehűlés érkezik térségünkbe. Nem szakad meg azonban a strandolós idő.
10:48, Frissítve: 10:55

Könnyítik a vasúti teherforgalmat

Elfogadta a szerb parlament Külügyi Bizottsága a szerb és a magyar kormány közötti közúti, vasúti és vízi forgalom határellenőrzéséről szóló megállapodás módosításait - írja közösségi oldalán Kovács Elvira.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.