Ugrás a tartalomra

Novák: minősített felelősség elnökként megmutatni, mit jelent a szülőföld

2022.05.14
17:58
2022.05.14
19:40
Forrás
MTI
Ünnepélyes ceremónia közepette iktatták be ma hivatalába Novák Katalint, Magyarország első női köztársasági elnökét, aki posztját május 10-én foglalta el.

Novák Katalin mai beiktató ünnepsége reggel fél kilenckor a budapesti Kálvin téri református templomban ökumenikus Istentisztelettel kezdődött, majd a Kossuth téren katonai tiszteletadással és Balázs János, valamint Kádár Viktória zongoraművészek, illetve Rúzsa Magdi énekesnő koncertjével folytatódott. Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke beiktatási díszceremóniáján köszöntötte „a világ összes magyarját". „Az én minősített felelősségem az, hogy elnökként megmutassam, mit jelent nekem a szülőföldem, Magyarország. Mit jelentenek honfitársaim, a magyarok. Mit gondolok a mi közös életünkről és a világban betöltött helyünkről. Ebből a személyes magyar világnézetből következnek majd a cselekedeteim.”

Novák Katalin beiktatási ünnepségén Budapesten, az Országház előtt, a Kossuth Lajos téren kiemelte: ebből a személyes magyar világnézetből következnek majd cselekedetei köztársasági elnökként.

Az államfő úgy fogalmazott: együtt vagyunk, itt Európa szívében, az ország fővárosában, a Kárpát-medence közepén, a nemzet főterén, de együtt vagyunk abban a szándékban és akaratban is, hogy a magyaroknak a huszadik század erkölcsi megrendüléshez vezető évtizedei után a huszonegyedik században jobb, szebb, békésebb, gazdagabb és biztonságosabb életet teremtsünk.

Novák Katalin elmondta: köztársasági elnökként a kereszténységen nyugvó értékrendben, az élet továbbadásának, a gyermekek szeretetben való nevelésének bátorításában, a megfogant emberi élet és a család védelmében, egymás tiszteletében, a gyengék gyámolításában szeretné erősíteni a magyarokat. „Nemzetem és hazám iránti elkötelezettségem nem változik. S természetesen azok a magyarok iránt is felelősséget viselek akiknek az értékrendje az enyémtől különbözik. Feladatom megtalálni azt a mélységet és magasságot, ahol a magyarok magától értetődő összetartozása van. Az életünknek azon dolgait keresem és mutatom majd meg, amelyek túl vannak a pártpolitika természetes szembenállásán.”

Köztársasági elnökként a következő öt évben azon dolgozik majd, hogy többen, jobban, szebben éljenek az emberek Magyarországon - mondta Novák Katalin.

Úgy fogalmazott: köztársasági elnökként abban fogja erősíteni a magyarokat, ami személyes meggyőződéséből fakad, a kereszténységen nyugvó értékrendben, az élet továbbadásának, a gyermekek szeretetben való nevelésének bátorításában, a megfogant emberi élet és a család védelmében, egymás tiszteletében, a gyengék gyámolításában.

Hozzátette: szót emel azért, hogy segítsék a fiatalokat a családalapításban, a hivatásból és a gyermekvállalásból, idősgondozásból fakadó feladatok együttes ellátásában.

"Védjük a teremtési rendet és a teremtett világot" - mondta, felhívva a figyelmet a nagycsaládok, a főállású szülők, az örökbefogadók és a gyermekeikről egyedül gondoskodók támogatásának fontosságára.

Dolgozzunk azért, hogy a felelős gyermekvállalásnak ne legyen anyagi akadálya - kérte az államfő.

Novák Katalin tíz pontba szedve ismertette az ukrajnai háborúval kapcsolatos gondolatait is. A putyini agresszió elítélése mellett kijelentette: Magyarország örökre nemet mond a Szovjetunió visszaállítását célzó minden törekvésre. A magyarok békét akarnak - mondta, követelve a háborús bűnök kivizsgálását és megbüntetését.

Kitérvén az Ukrajnában zajló háborúra Novák Katalin elmondta: Ukrajna megtámadása azonnali és jól átgondolt, hosszú távon érvényes válaszokat követelt. Mostanáig több mint 700 ezer menekült érkezett Magyarországra, a magyarok több százmillió forintnyi adományt gyűjtöttek össze a megsegítésükre – hangsúlyozta. „Ellátás biztosítunk a sebesülteknek, élelmiszert küldünk az otthon maradóknak, tanulási lehetőséget kínálunk a hozzánk érkező gyerekeknek. Fedelet, ételt és munkát a családoknak. Jó szót és lelki támaszt a csüggedőknek. Magyarország emberségből jelesre vizsgázott.”

Hozzáfűzte, államfőként itthon és a nagyvilágban is szót emel majd azért, hogy segítsék a fiatalokat a családalapításban, támogassák a nagycsaládokat, a gyermeket örökbefogadókat és a gyermeküket egyedül nevelőket. A rendezvényen mások mellett részt vett Orbán Viktor magyar miniszterelnök, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség, valamint Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is.

Novák Katalin
beiktatási ceremónia
Magyarország

Most

10:36

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.
07:35

Érkezik a csapadék

A reggeli órákban Szerbia déli vidékein már esett, késő délutánra pedig az ország többi részén is megvastagszik a felhőzet. Késő délutánra Vajdaságba is megérkezhet a csapadék.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.