Ugrás a tartalomra

Novák Párizsban: a béke útjában álló akadályok lebontásán kell dolgoznunk

2022.11.11
18:56
2022.11.11
21:46
Forrás
MTI
A béke útjában álló akadályok lebontásán kell dolgoznunk - hangsúlyozta Novák Katalin magyar köztársasági elnök az ötödik párizsi békefórumon.

A köztársasági elnök kiemelte: az Ukrajna elleni orosz támadást a kezdetektől fogva egyértelműen elítéljük, az álláspontunk nem változott. Mindent meg kell tennünk a békéért - hangsúlyozta. Novák Katalin tíz pontban foglalta össze, melyek a béke ellen ható tényezők. Elsőként azt emelte ki, hogy a békét annál nehezebb teremteni, minél régebb óta tart a viszály, a harcok elhúzódása egyre nagyobb pusztítást, szenvedést okoz, és a háború eszkalációjához vezet.

Rámutatott: hiányzik a valódi szándék a tűzszünetre, a tárgyalások megkezdésére, a háborús felek nem ismerik fel, hogy a harc nem visz közelebb a békéhez. Nincs elegendő és elszánt akarat a felek közötti közvetítésre, dezinformáció és hangulatkeltés nehezíti a megértést és súlyos károkat okoz - hangsúlyozta, hozzátéve: tudatos provokációk nehezítik a közös megoldás keresését. Putyin, orosz elnök európai államok területi követeléseiről beszél, ezzel is próbálja szembeállítani az országokat és mélyíteni az ellentétet - mondta el az államfő.

Novák Katalin kiemelte, hogy a hidegháború óta nukleáris fenyegetéssel nézünk szembe, továbbá tisztázatlan terrorista cselekmények állnak a megoldások útjába. Tisztességtelennek nevezte az energiával és élelmiszer-ellátás megakadályozásával való fenyegetést.

A köztársasági elnök azt hangsúlyozta, hogy nincs közös stratégiai gondolkodás. Végül a nemzeti kisebbségek elleni feszültségkeltésre és atrocitásokra hívta fel a figyelmet, amelyek a sebeket csak mélyítik, a megértést pedig nehezítik.

Emlékeztetett, hogy nemcsak köztársasági elnök, hanem édesanya is, három gyermek édesanyja, így számára is kiemelten fontos a gyermekek jövője. "Mindent meg kell tennünk a jövő generációi érdekében, hogy lezárjuk ezt a konfliktust és visszaállítsuk a békét" - hangsúlyozta.

Novák Katalin elmondta, hogy Magyarországot képviseli, amely Ukrajnával szomszédos ország, így ez a háború közvetlenül is érint bennünket. Kárpátalján 150 ezer magyar ember él, éppen ezért jól tudjuk, mennyire érzékeny a jelenlegi helyzet. Számunkra is nagyon fontos visszaállítani a békét - hangsúlyozta.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy mi az igazságos béke, elmondta: november 11-e Franciaországban, Európában fontos nap, és Magyarország történelmében is meghatározó. Emlékeztetett: több mint 100 éve, a fegyverszünetet követően olyan békét sikerült kötni, amely Magyarország számára nem volt igazságos, hiszen területének kétharmadát elvesztette. Magyar szemszögből ez nem volt igazságos béke - mutatott rá, kiemelve: nehéz meghatározni, hogy pontosan mi is az igazságos béke, ezért elkerülhetetlen, sőt szükséges, hogy minden szempontot figyelembe vegyünk. Oroszország egy szuverén államot támadott meg, így egyértelművé kell tenni számára, hogy ilyen nem történhet meg- hangsúlyozta.

Novák Katalin
Párizs

Most

15:33, Frissítve: 16:48

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.
15:17, Frissítve: 16:07

Stevan Bakić húsvéti köszöntője

Szabadka Város Önkormányzata és a saját nevemben kellemes húsvéti ünnepeket kívánok, e legnagyobb keresztény ünnepet a Gergely-naptár szerint ünneplő minden polgártársamnak - írja köszöntőjében Szabadka polgármestere.

Népszerű