Ugrás a tartalomra

Növekszik a tartományi büdzsé

2021.09.09
15:19
2021.09.28
13:27
Forrás
Pannon RTV
Az idei költségvetés módosítása került napirendre a Tartományi Képviselőház ülésén. A mezőgazdasági területek védelme, rendezése és használata is a témák között szerepelt.

A költségvetés módosításával a 2021-es tartományi büdzsé 81,36 milliárd dinárt tenne ki, ami 3,7 milliárd dinárral több, mint a jelenlegi költségvetés. Ez a növekedés legnagyobb részt a jövedelem- és nyereségadóból ered, ami a foglalkoztatás és az átlagfizetés állapotának legjobb mutatója - emelte ki Nenad Borović, a Szerb Haladó Párt tartományi parlamenti képviselője. 

„Ha látjuk, hogy az idei évre 16,4 milliárd dinár volt tervben, a mostani új javaslat szerint pedig ezek az eszközök 19,5 milliárd dinárra emelkednek, ennek az elsődleges oka a gazdaság jó helyzete Vajdaság Autonóm Tartományban. Valószínűleg tudják, hogy a gazdasági növekedés az első hat hónap első három hónapjában 1,8, a második három hónapban pedig 13 százalék volt.”

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga, valamint a Szerb Radikális Párt képviselői nem támogatták a költségvetés módosítását.

Đurađ Jakšić, tartományi parlamenti képviselő, Szerb Radikális Párt: „A Szerb Radikális Párt nem elégedett a mezőgazdaságra, környezetvédelemre, gazdaságra és turizmusra, szociális védelemre, kultúrára, sportra és ifjúságra szánt eszközökkel. Az első és a második módosítással sem kapott a mezőgazdaság egyetlen dinárt sem. Tehát egy eléggé szerény, elég átlagos agrárköltségvetésünk van 2021-ben.”

A költségvetés módosítása előlát nagyberuházásokat, többek közt az egészségügy, oktatás, népesedési politika, művelődés, víz- és erdőgazdálkodás területén. A vízhálózatok karbantartására és befektetési munkálatokra 600 millió, az erdőgazdálkodásra pedig 184 millió dinárt szánnak.

Dobó István, tartományi parlamenti képviselő, Vajdasági Magyar Szövetség: „Fontos megjegyezni, hogy Vajdaság európai viszonylatban erdők tekintetében a leggyérebben erdősített vidék, mindössze 7,1 százalékban van erdősítve, azaz hiányzik még nagyjából 140 ezer hektár erdő. Tehát a célja a vajdasági erdőgazdálkodási alapnak, hogy a jelenlegi erdőknek a nagyságát megkétszerezzék.”

A napirenden szerepeltek még befektetések a Vajdasági Klinikai Központtal és a Tudományos-Technológiai Parkkal kapcsolatban is.

költségvetés
tartományi képviselőház
Vajdaság
Nenad Borović
tartományi parlamenti képviselő
Szerb Haladó Párt
Đurađ Jakšić
Szerb Radikális Párt
Dobó István
Vajdasági Magyar Szövetség

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.