Ugrás a tartalomra
Facebook/Dr. Pásztor Bálint

Növelni a magyarok részarányát a bíróságokon és az ügyészségeken

2023.01.28
11:21
2023.01.28
15:54
Forrás
Pannon RTV
Maja Popovićtyal, Szerbia igazságügyi miniszterével találkozott dr. Pásztor Bálint.

A VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetője mellett az egyeztetésen részt vett Kovács Elvira, a párt alelnöke és Nyilas Mihály, Szerbia igazságügyi államtitkára is. Dr. Pásztor Bálint közösségi oldalán azt írta, Belgrádban a hamarosan a parlament napirendjére kerülő igazságügyi törvénycsomagról beszéltek. Kitértek a kisebbségek részaránya növelésének konkrét módozataira a bíróságokon és ügyészségeken is.

A bejegyzésben az is olvasható, hogy Dr. Pásztor Bálint Egyeztető Tanácsot tartott a szabadkai Városi Képviselő-testület következő ülését előkészítendő, majd délelőtt részt vett az Újvidéki Egyetem Tanácsának ülésén, a minisztériumi tárgyalást követően pedig Zentára ment, ahol a magyar kultúra napja központi ünnepségén vett részt.

Dr. Pásztor Bálint, köztársasági parlamenti frakcióvezető, VMSZ: „Katasztrofális a magyarságnak az aránya a bíróságokon és az ügyészségeken, más kisebbségek esetében is ez így van. Ezért kell ezeket a lépéseket megtenni. Maguk a törvények pedig szintén majd előirányoznak olyan általános jellegű megoldásokat, amelyek alapján a konkrétumokat ki lehet, és ki kell dolgozni. Nevezetesen az szerepel a törvényjavaslatokban, hogy a bírák és az államügyészek kinevezésének a folyamatában számot kell vezetni a nemzetiségi arányokról, a nemzeti kisebbségekhez tartozók megfelelő képviseletéről és azoknak a nyelveknek az ismeretéről, amelyek egy-egy bíróság vagy pedig ügyészség területén hivatalos használatban vannak.”

Dr. Pásztor Bálint
Maja Popović
Kovács Elvira
Nyilas Mihály

Most

17:29, Frissítve: 17:37

Tapasztalatszerző körúton

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, magyar miniszteri biztos tapasztalatszerzés céljából munkatársaival Belgrádba és Dél-Bánátba látogatott.
16:37, Frissítve: 16:46

A hírös debellácsi nagyvásár

A torontálvásárhelyi híres debellácsi nagyvásár az idén ünnepli 150 éves fennállását. Az első tavaszi vásár nagyon jól alakult, a helyiek és a szervezők szerint rég nem volt ilyen nagy az érdeklődés.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.