Ugrás a tartalomra

Nyílt levélben fordult a Koszovón élő szerbekhez Aleksandar Vučić

2018.08.03
17:43
2018.08.04
08:22
Forrás
Szerbiai RTV
A szerb államfő azt írta, nem engedi, hogy szervezett erőszaknak legyenek kitéve a koszovói szerbek, míg az ország élén áll.

„Amíg az ország élén állok, Szerbia nem fogja megengedni a szerbek és szent helyeik elleni erőszakot, mint ahogy elüldözésüket sem” - írta egyebek mellett az elnök, aki felszólítja a Koszovóban élő szerbeket, ne üljenek fel a provokációknak.

Vučić levelében emlékeztet arra, hogy augusztus 4-én jár le az Európai Unió által megszabott határidő, amit a koszovói ideiglenes intézményeknek adott arra, hogy a brüsszeli megállapodás értelmében alakítsák meg a koszovói szerb községek közösségét. Mint fogalmazott, „a megállapodás aláírást követő 1930. napon” beigazolódik minden kételye, amit ezzel kapcsolatban megfogalmazott. „Pristina ez alkalommal sem fogja a kisujját se mozdítani azért, hogy megalakítsa a koszovói szerb községek közösségét” - írja Vučić, aki ugyanakkor arra kéri nemzettársait, hogy ne foganatosítsanak ezzel kapcsolatban semmilyen olyan intézkedést, amit utána kifogásként lehetne felhasználni ellenük.

Vučić kitér azokra a fenyegetésekre és álhírekre is, amelyekkel a koszovói szerbek nap mint nap szembesülni kényszerülnek, amelyek félelmet és nyugtalanságot keltenek köreikben, mindezt azért, hogy bizalmatlanságot keltsenek a szerbiai állami intézményekkel szemben, s megosszák a Szerbiában illetve Koszovóban élő szerbeket, így gyöngítve pozícióikat a tárgyalások ezen érzékeny fázisában.

Vučić arra kéri a koszovói szerbeket, emelkedjenek felül a megosztásukra irányuló törekvéseken, ne üljenek fel a provokációknak, nyugodtan és méltóságteljesen, civilizált módon reagáljanak az őket érő támadásokra.

A szerb elnök leszögezte, Szerbia mindent megtesz, ami a módjában áll, hogy megvédje a koszovói szerbeket. Mint írja, „Koszovóban nem lesz Vihar hadművelet”. A béke Szerbia és a szerb nép számára a legnagyobb érték, amelyet a koszovói albánokkal és a nemzetközi közösséggel folytatott nehéz tárgyalások során próbálnak kieszközölni.

Vučić szerint a béke és biztonság megőrzése a KFOR és a NATO kötelessége is, nekik kell megakadályozni, hogy albán kézbe kerüljön a Gazivoda vízierőmű, illetve minden olyan infrastrukturális létesítmény, amely kulcsfontosságú a koszovói szerbek életére nézve.

Aleksandar Vučić levele végén arról biztosította az ott élőket, hogy Szerbia folytatja, de kizárólag békés úton, az értük való küzdelmet.

Aleksandar Vučić
koszovói szerbek
nyílt levél

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.